Німців здивувала українська електрична "Таврія" / Скріншот, ТСН

Троє українських ентузіастів доїхали з Дніпра до Берліна на унікальному саморобному електрокарі - модифікованій у гаражі "Таврії".

Як йдеться в сюжеті ТСН, чоловіки спочатку навіть самі не вірили в успіх свого задуму, але подолали 3,7 тисячі кілометрів.

Читайте такожЯкі автомобілі збільшують шанси на секс: результати дослідження

"Я один вірив. Цей панікер, цей реаліст, а я оптиміст", - каже ентузіаст Кім Чен Бау.

Екологічну модель українського "ЗАЗу" ентузіасти склепали в гаражі, вклавши в це 4 місяці роботи і 5 тисяч доларів. Один лишень вигляд саморобного електроавтомобіля німців вганяє в ступор.

"Що це за машина – ніхто не знає! А коли чують, що це електрокар", - сміється Кім Чен Бау. "Вони не розуміють, що машина така може бути 2006 року. Вони думають: ще дідусь їздив", - додає ентузіаст Володимир Карпенко.

Ентузіасти виїхали з Дніпра, та проїхали через Київ, Рівне і Львів, а тоді – виїхали в Польщу.

"Навіть на звичайному заводському електромобілі це важке випробування – проїхати такий маршрут. Навіть на Tesla це дуже тяжко. А на саморобному ціього ніхто не робив", - каже ентузіаст Олексій Полтавець.

Кордон мандрівники пройшли добре і все тривало за планом, але в Польщі машина зламалась.

"Починається стукіт. Заїздимо на заправку – масло витікає, стружка, всі справи. Зрозуміло, в когось паніка – все, додому. Ні, хлопці, Берлін нас чекає", - пригадує Кім Чен Бау. Щоби дістатися Берліна, слід було замінити коробку передач. "У Польщі "Таврій" нема взагалі", - пояснив складність завдання ентузіаст.

Списану модель знайшли у Варшаві та зраділи: електрична складова авто працювала, як слід. Потужність акумуляторів – 20 кВт\ год. Це десь 55 кінських сил, їх вистачає, щоби розігнатися до 110 кілометрів за годину.

Запас ходу електричної "Таврії" до 300 кілометрів, ще 200 можна проїхати завдяки пауер-банку. Найзручніша мережа електрозарядок виявилася в Україні.

"Краще за все у нас вдома, в Україні – дуже зручно і безпроблемно їхати. Проблеми почалися в Німеччині", - каже Олексій Полтавець. "У Берліні багато, а від кордону до Берліну немає жодної", - пояснив Володимир Карпенко.

У німецькій столиці український електрокар заряджається по сусідству з авто відомого бренду. Тим часом про машину безупинно розпитують місцеві – вона їм подобається. Згодом дипломати з посольства України з дитячою цікавістю розглядатимуть начиння салону. Це вже другий, поліпшений автомобіль українців, але не останній. Хлопці обіцяють не зупинятися. І хоч конкурувати з Ілоном Маском не беруться, але кажуть – такі машини могли б економно їздити в галузі доставок та перевезень в Україні.

"Якщо ми, троє хлопців, зібрали в гаражі машину, котра може доїхати до Берліна? Плануйте, мрійте, реалізовуйте – Україна може!" - закликають вони.

Нагадаємо, продажі автомобілів з електродвигуном в Україні в січні-вересні 2019 року збільшилися порівняно з аналогічним періодом 2018 року на 74,1% – до 5478 одиниць.