Де подивитися північне сяйво - вибір не простий / REUTERS

Північне сяйво можна з легкістю назвати одним із чудес природи. Це захоплююче видовище хоча б раз у житті повинен побачити кожен.

Світіння відбуваються в районі магнітних полюсів Землі. Північне сяйво де б воно не було викликано свіченням верхніх розріджених шарів атмосфери. Більшість заряджених частинок сонячного вітру, що досягають нашої планети, відбиваються. Однак деяким все-таки вдається прорватися в магнітне поле Землі. Ці частинки і утворюють світіння, стикаючись із молекулами повітря у верхній частині атмосфери (приблизно в 100 км над поверхнею планети).

Жовтий, зелений і червоний кольори виникають завдяки вмісту кисню в повітрі, а за сині та фіолетові відтінки відповідає азот. Найчастіше зустрічається північне сяйво зеленого і червоного кольорів. А блакитні полярні сяйва більш рідкісні та формуються на дуже великих висотах (понад 400 км).

Відео дня

Читайте такожЗ'явився спеціальний девайс для віртуальних подорожей до Лапландії (відео)

Найкращий час для спостережень за північним сяйвом - у зимовий період орієнтовно з 9-10 вечора до півночі, і, можливо, до 3 ранку. Варто пам'ятати, що передбачити появу північного сяйва практично неможливо, адже на шанси побачити його сильно впливає сонячна активність, а не лише місце спостереження та пора року.

Північне сяйво можна побачити в декількох місцях по всьому світу. Найкраще спостерігати сяйво у високих широтах: 67-70°. І вирушаючи за полюванням слід врахувати, що сфотографувати полярне сяйво на «мильницю» теоретично можливо, але непросто і вийде тільки при яскравих сяйвах у геошторм. Краще використовувати професійні «зеркалки» або хоча б напівпрофесійні камери, а також навчитися робити знімки з довгою витримкою – тоді відобразити всю красу північного сяйва вийде не тільки у своїй пам'яті, але й на фотографіях. До речі, вашим очам теж треба буде трохи «звикнути», вдивляючись у небо.

Де в Норвегії можна побачити північне сяйво

фото pixabay.com

У Норвегії про брак точок для споглядання за Сяйво не може бути й мови, вони майже всюди. І це поряд з Ісландією, ймовірно, найбільш зручна з точки зору простоти маршруту країна.

У місті Тромсе відмінно розвинена туристична інфраструктура, його навіть називають батьківщиною північного сяйва. Щороку його відвідують понад 1,2 мільйона людей, воно знаходиться в 350 кілометрах від Полярного кола.

Читайте такожДива з вікна літака: пасажир зняв північне сяйво над Ісландією під час польоту (фото)

У норвезькому регіоні Фіннмарк в місті Алта розташована найстаріша в світі обсерваторія з вивчення північного сяйва, вона була побудована в 1899 році. Зараз вона закрита, але працює її оглядовий майданчик. Варто лише врахувати, що сходження на гору Хальде займе 3-4 години. Тут чудові погодні умови для спостереження за сяйвом: мало опадів і ясне небо.

Архіпелаг Шпіцберген покритий полярною ніччю і занурений у темряву між серединою листопада і лютим, це дає можливість відвідувачам двічі побачити Північне Сяйво і є єдиним населеним місцем у світі, де Ви можете побачити це явище в протягом дня.

Де можна побачити північне сяйво

Північне сяйво у Фінляндії

фото pixabay.com

У Фінляндії краще всього дивитися північне сяйво в Івало. Це невелике село на кілька тисяч жителів дуже популярне серед фінських туристів.

Похвалитися тим, що північне сяйво показується кожні три ночі з чотирьох район може Кільпіс'ярві. А в районах Соданкюля і Рованіємі сяйво видно кожну другу ніч.

А на курорті Kakslauttanen ви можете помилуватися північним сяйвом прямо лежачи на ліжку в традиційному дерев'яному будиночку зі скляним куполом, сауною і відкритим вогнем.

Північне сяйво у Швеції

фото pixabay.com

Містечко Абіску розташоване майже в 200 кілометрах на північ від полярного кола. У ньому є центр Aurora Sky Station, який називає себе «найкращим місцем на планеті для спостережень за північним сяйвом». Якщо ви шукаєте дешевший варіант розміщення, можна зупинитися в містечку Кіруна, яке знаходиться в годині їзди на автомобілі від Абіску. Туди ще можна дістатися потягом.

Шведське село Юккас'ярві з населенням близько 600 людина відоме на весь світ першим льодовим готелем. З настанням весни він тане, а до зими його знову відбудовують. Але у селі є й інші, дешевші місця для відпочинку та спостереження за північним сяйвом.

Північне сяйво в Ісландії

фото pixabay.com

Ісландію слід обирати, якщо хочеться уникнути лютих морозів. Завдяки Гольфстріму клімат тут досить м'який взимку в Рейк'явіку температура рідко опускається нижче нуля.

У Рейк'явіку, найпівнічнішій столиці світу, сяйво можна побачити у всій його магічній красі. Офіційний сезон спостереження за північним сяйвом тут триває з жовтня по березень.

Також, щоб спостерігати за сяйвом, можна відправитись в село Каулваведль, яке знаходиться на околиці національного парку Ватнайекюдль, неподалік від однойменного льодовика.

А найбільш ефектні фотографії північного сяйва виходять в льодовиковій лагуні Єкюльсаурлоун на південному сході.

Північне сяйво у Гренландії

фото pixabay.com

З мінімальним спотворенням світла і відмінною видимістю в деяких місцях, Гренландія - можливо, один із кращих варіантів для спостереження за північним сяйвом. Кілька днів, проведених у період з вересня до початку квітня практично гарантує спостереження за Сяйвом.

Північне сяйво у Канаді

фото flickr.com/146909781@N02

Північно-Західні території, особливо поблизу полярного кола - чудове місце для полювання за знаменитим зеленим світінням. Північне сяйво охоплює більшу частину країни, включаючи провінції Юкон, Північний Саскачеван, північно-західні території, Ньюфаундленд, Нову Шотландію і Британську Колумбію.

З середини серпня і до кінця квітня милуватися ним можна в Єлоунайфі.

Північне сяйво у США

фото flickr.com/gsfc

Аляска - чи не єдине місце в США, де можна побачити північне сяйво. Кращі години для спостереження - часто опівночі в безмісячні ночі. Аляска розташована в північно-західному куті північноамериканського континенту.

Північне сяйво у Шотландії

фото pixabay.com

Дивовижне світлове шоу можна побачити в різних місцях Шотландії. Це острів Скай, а також Галовейський лісовий парк, Моффат, маєток Гляйнканісп і Центр спадщини Касл-Хілл.

Підписуйтесь також на Телеграм-канал УНІАН.Туризм.