По всьому світу скасовуються рейси через коронавірус / Фото REUTERS

Український пасажир у разі скасування авіарейсу не за своєю ініціативою, зокрема, через коронавірус, має право на повне відшкодування вартості квитка або ж на надання безкоштовної послуги перенесення дати вильоту з боку авіакомпанії.

Про це УНІАН повідомила представник однієї з найбільших мережі турагентств України «Поїхали з нами» Світлана Мовчан.

Читайте такожУкраїна розгляне обмеження польотів до Німеччини та Франції

Відео дня

«Туристи, які купили квиток безпосередньо в авіакомпанії у випадку скасування рейсу звертаються безпосередньо до неї. Якщо авіаперевізник не скасовує рейс, а це ініціатива пасажира, то останній несе втрати. Якщо ж мова про пакетний тур ы туроператор (авіакомпанія) не надає туристичні послуги, тобто сам скасовує рейси, то він повністю повертає туристам всі кошти або пропонує перенести дату вильоту, без зміни вартості», - повідомила Мовчан.

За її словами, наразі на туристичному ринку країни у зв'язку з коронавірусом і панікою українців навколо нього спостерігається збільшення кількості анульованих поїздок або перенесень дати вильоту за ініціативою подорожуючих, при цьому ряд готелів йдуть назустріч і погоджують перенесення дат проживання туристів.

«Багато хто боїться летіти, відмовляється від поїздок, і при цьому несе втрати, тому що туроператор теж несе втрати і збитки, й відповідно штрафує туристів», - зазначила Мовчан.

При цьому, за її словами, розмір штрафів залежить від дати ануляції поїздки, зокрема, якщо до дати вильоту залишається більше двох тижнів, передбачені менші фінансові втрати, а якщо ануляція відбувається за кілька днів до передбачуваної поїздки, то турист несе 100% фінансові втрати.

Також, представник турагентства «Поїхали з нами» зазначила, що є так звані страхування туристів від невиїзду, при яких особа має право на компенсацію у разі документального підтвердження поважної причини скасування поїздки, зокрема, за станом здоров'я.

«Припустимо людину поклали на стаціонар і є всі довідки, то вона має право на компенсацію і в такому випадку втрати складуть близько 20-30%, а решту 70% відшкодовує страхова, яка розглядає подібні заявки протягом двох тижнів, така практика є», - сказала представник турагентства, додавши, що у мережі туристичних агенцій «Поїхали з нами» є своя страховка від невиїзду з будь-якої причини без необхідності надання будь-яких документів, що підтверджують причину відмови, при якій туристу відшкодовується 80% від вартості туру (навіть при ануляції в день вильоту), а вартість такої опції – 5% від вартості туру.

Вона також додала, що, незважаючи на часті випадки скасування поїздок, багато туристів, скориставшись ситуацією зі спалахом коронавіруса, купують тури за досить низькими цінами, які впали більше ніж на 40-50%.

У свою чергу, генеральний директор Федерації страхових посередників України Сергій Іншаков зазначив у коментарі УНІАН, що страхові компанії, крім обов'язкового медичного страхування для подорожуючих за кордон, пропонують українцям страховку на випадок скасування рейсу.

Читайте такожКоронавірус у світі: МЗС закликає українців утриматися від туристичних подорожей, зокрема до Єгипту і Таїланду

«Якщо з якоїсь причини рейс затримався більше ніж на три години, то пасажиру повинні компенсувати певну суму за кожну годину очікування понад трьох годин. Також страхові компанії пропонують пасажирам страховку на випадок скасування рейсу, крім медичного страхування», - сказав Іншаков.

Він також зазначив, що українці можуть самостійно за бажанням звернутися в страхову компанію і укласти відповідний договір страхування.

Варто зазначити, що українські авіакомпанії, зокрема, найбільший в країні авіаперевізник, авіакомпанія "Міжнародні авіалінії України" (МАУ) і SkyUp Airlines раніше заявили, що в разі скасування рейсу через коронавірус пасажирам буде надано можливість безкоштовно змінити дату вильоту або відшкодована повна вартість авіаквитка.

Як повідомляв УНІАН, 10 березня авіакомпанія "Міжнародні авіалінії України" (МАУ) повідомила про скасування низки авіарейсів у 16 країн світу за коронавіруса, серед яких Італія, Швейцарія, Греція, Німеччина, Ізраїль, Іспанія, Великобританія, Литва, Азербайджан, Туреччина, Польща, Угорщина, Австрія, Чехія, Фінляндія, Данія.

Раніше ряд європейських авіакомпаній заявили про скорочення міжнародної польотної програми в ряд країн через поширення коронавіруса по всьому світу.

Крім того, українська авіакомпанія SkyUp слідом за європейськими авіаперевізниками також скасувала низку рейсів в Італії та Ізраїль через коронавірус.

За прогнозами Міжнародної асоціації повітряного транспорту (IATA), втрати світових авіакомпаній в сфері пасажирських перевезень в 2020 році з урахуванням поширення коронавіруса COVID-19 можуть скласти від 63 млрд доларів при збереженні поточної ситуації із захворюванням до 113 млрд доларів у разі подальшого поширення вірусу.

Підписуйтесь також на Телеграм-канал УНІАН.Туризм.