2024 рік здивує туристів новими трендами у подорожах / фото ua.depositphotos.com

2023 рік ознаменувався відродженням туризму після пандемії коронавірусу –більшість популярних напрямків нарешті відновилися після кількох років обмежень на подорожі, а чимало з них навіть встановили нові туристичні рекорди.

Водночас, як пише Travel Off Path, основні тенденції у сфері подорожей у 2023 році диктувалися скасуванням ковідних обмежень, поверненням до круїзів, зростанням популярності індивідуальних подорожей тощо. Втім, у 2024 році почнуть домінувати нові тенденції, які прямо витікають з туристичних трендів 2023 року. П'ять основних з них визначили експерти Expedia.

Головні туристичні тренди на 2024 рік

1. Set-Jetting. Одна з головних тенденцій подорожей у 2024 році почала домінувати ще з 2023 року, коли спостерігалося зростання популярності "сет-джеттингу" або подорожей до місць, де знімалися улюблені телешоу та фільми. Так, Сицилія (Італія) була одним із найпопулярніших напрямків у 2023 році завдяки успіху хітового телешоу "Білий лотос", Румунія почала бути в тренді після виходу популярного серіалу "Венздей", також мандрівники стікалися до столиці Франції, щоб отримати власний досвід "Емілі в Парижі".

Відео дня

2. Пошук альтернатив. У 2024 році мандрівники з обмеженим бюджетом шукатимуть більш доступні альтернативи популярним напрямкам, які є дорогими та переповненими. Наприклад, у Греції Парос може замінити Санторіні, а в Англії – Ліверпуль замість Лондона. Вони пропонують схожу атмосферу та досвід за нижчою ціною, а також часто є менш відвідуваними напрямками, які не відчувають негативних наслідків надмірного туризму, як їхні більш популярні аналоги.

3. Концертний туризм. Через пандемію коронавірусу меломани фактично на два роки залишилися без концертів, тож починаючи з 2023 року, коли відомі гурти відновили тури, а топові фестивалі повернулися, вони почали активніше їздити в інші міста чи навіть країни на шоу улюблених виконавців. Так, сотні тисяч шанувальників по всьому світу вирушили за Тейлор Свіфт в тур Eras та за Бейонсе в тур Renaissance, причому багато суперфанів навіть бронювали поїздки на кілька концертів у різних містах.

4. Пошук вайбу. Під час бронювання готелів все більше туристів звертають увагу на атмосферу, яка там циркулює, а не лише на рейтинг готелю чи зручності, які він пропонує. Хоча поняття "настрій" є дещо неоднозначним і його важко визначити, багато гостей пов’язують його з обслуговуванням клієнтів, дизайном інтер’єру, освітленням і музикою в готелі. 

5. Виїзні свята. Мандрівники шукатимуть будь-який привід, щоб забронювати поїздку з друзями, родиною чи коханою людиною, часто прив'язуючи подорожі до святкування особливих подій. І мова йде не лише про медовий місяць чи подорожі на день народження. Також в тренді будуть babymoons (остання відпустка перед народженням дитини), puppymoons (остання відпустка перед народженням цуценя), дівич-вечори та парубоцьки вечірки, ювілеї та багато іншого. Крім того, це будуть святкування, пов’язані з роботою: мандрівники бронюють поїздки на згадку про отримання нової роботи, підвищення по службі, звільнення з роботи чи вихід на пенсію.

Як повідомляв УНІАН, раніше популярний міжнародний туристичний портал Lonely Planet представив щорічний список з 50 локацій по всьому світу, які варто відвідати в 2024 році.

Також свій топ-30 місць по всьому світу, які варто відвідати в 2024 році, представив журнал National Geographic.

Вас також можуть зацікавити новини:

Читайте свіжі новини туризму, шукайте ідеї для подорожей і дивіться мальовничі фото з усього світу на Телеграм-канал УНІАН.Туризм.