Путін погрожував продовжити заборону на польоти до Туреччини / фото depositphotos

Продовження поставок безпілотних літальних засобів в Україну з Туреччини може призвести до того, що влада Росії продовжить заборону на поїздки російських туристів в цю країну.

Про це повідомляє The Wall Street Journal.

Читайте такожУ Туреччині послабили комендантську годину та "локдаун вихідного дня"

Відео дня

Як пише видання, президент Туреччини Ердоган сказав українському президенту Володимиру Зеленському під час зустрічі у квітні, що президент Росії Володимир Путін погрожував продовжити заборону на польоти до Туреччини до моменту, поки Туреччина не відмовиться від продажу дронів і підтримки України.

За даними видання, Україна уклала договір на поставку безпілотників Baykar моделі TB2 в січні 2019 року і вже отримала шість повітряних суден.

Більш того, українська компанія стала постачальником двигунів для більш просунутої моделі дрона Baykar, яка здатна підіймати в небо більшу вагу в порівнянні з TB2.

Заборона на польоти до Туреччини

Росія заборонила регулярні та чартерні польоти до Туреччини з 15 квітня до 1 червня. Виняток зробили тільки для 2 щотижневих регулярних рейсів між Стамбулом і Москвою для авіакомпаній кожної зі сторін.

Офіційною причиною таких дій влада Росії назвала "профілактику COVID-19". Під заборону з аналогічною причиною потрапили також рейси в Танзанію, яку Росія відкрила для польотів однією з перших ще влітку 2020 року.

Наприкінці травня оперативний штаб по боротьбі з коронавірусом в Росії продовжив заборону на польоти до Туреччини до 21 червня.

Якщо на момент першої заборони в Туреччині дійсно спостерігався сплеск захворюваності з виявленням 50-60 тис. випадків щодня, то на момент продовження заборони в країні діагностували 8 тис. випадків COVID-19.

З 15 травня дозволила в'їзд українським туристам без ПЛР-тестів. Це могло частково компенсувати втрату російського ринку для турецьких готелів, оскільки підняло привабливість країни для відпочинку серед громадян України.

Проте вже ввечері 31 травня влада Туреччини скасувала подібну пільгу для українців. З 1 червня для вильоту з України до Туреччини знову потрібно пройти ПЛР-тест. В якості альтернативи пасажирам дозволили здавати тест на антиген коронавірусу, пред'являти довідку про вакцинацію або про те, що людина перехворіла на COVID-19.