Віддалений острів Святої Єлени приваблює все більше туристів / фото ua.depositphotos.com

Острів Святої Олени, який вважається одним із найвіддаленіших островів у світі, готується відкритися для туристів. Відомий він насамперед тим, що саме на його території провів у засланні свої останні роки французький полководець Наполеон Бонапарт.

Як пише The Independent, до 2017 року потрібно було плисти п'ять діб на човні, щоб дістатися до цього невеликого скелястого острова в південній частині Атлантичного океану – заморської території Великої Британії, що розташована приблизно на півдорозі між півднем Африки і Бразилією. Сьогодні, завдяки щотижневим комерційним рейсам і нещодавній появі високошвидкісного Інтернету, уряд сподівається вдихнути нове життя в молоду туристичну індустрію острова, яка 2023 року прийняла близько 2100 туристів. Наразі на острові проживає трохи більше 4000 жителів, і він, імовірно, привабить певний тип відвідувачів.

"Це люди з реальним бажанням подорожувати та навчатися, а не просто поїхати кудись, щоб трохи позасмагати та смачно поїсти", – каже Емма Філліпс, чий чоловік Найджел є губернатором острова Святої Олени.

Відео дня

Зрештою, погода може бути непередбачуваною, а запаси іноді закінчуються, коли ви перебуваєте майже за 2 тисячі кілометрів від найближчого континенту.

"Ви маєте бути готові прийняти все це", – каже Філліпс, вихваляючи гостинних місцевих жителів, багату історію і дива природи. – "Приходьте з відкритим розумом".

Найбільш відомий як місце заслання Наполеона Бонапарта з 1815 року до його смерті у 1821 році, острів Святої Олени має безліч об'єктів спадщини, присвячених поваленому французькому імператору. Туристи можуть здійснити поїздку по його будинках і до місця первісного поховання (його останки були передані Франції в 1840 році).

Будинок, у якому проживав свої останні роки Наполеон / фото ua.depositphotos.com

Столиця острова Джеймстаун являє собою еклектичну суміш нового і старого. У колоніальних будівлях британської георгіанської епохи розташовані невеликі роздрібні та продуктові магазини. Є там і пара пунктів прокату DVD – на згадку про зовсім недавні часи, коли на острові ще не було високошвидкісного Інтернету.

Ну а найзнаменитіший мешканець острова Святої Єлени наразі – 192-річна гігантська черепаха на ім'я Джонатан, занесена до Книги рекордів Гіннеса як найстаріша з наземних тварин, які нині живуть. Джонатан мешкає на території величного особняка Плантейшн-хаус у георгіанському стилі, побудованого у 1792 році. Зараз це офіційна резиденція губернатора, у будинку представлено колекцію королівських портретів і оригінальні меблі, включно зі старовинною порцеляною і люстрою з останнього будинку Бонапарта.

192-річна гігантська черепаха на ім'я Джонатан на острові Святої Єлени / фото ua.depositphotos.com

Що потрібно знати перед відвідуванням острова Святої Єлени

  • Гроші. На острові Святої Єлени немає банкоматів, кредитні картки приймають далеко не скрізь, а години роботи місцевого банку обмежені. Тож перед поїздкою краще запастися британськими фунтами, зокрема для оплати "вступного внеску" в розмірі 20 фунтів стерлінгів (близько 25 доларів США). Також можна завантажити застосунок передоплаченої туристичної картки банку Святої Олени, у який можна завантажити дебетові картки онлайн і який приймається на всій території острова.
  • Зв'язок. Туристам радять завантажити всі необхідні файли в офлайн-режимі до прибуття на острів, оскільки Wi-Fi та мобільний інтернет тут працюють обмежено, а коштують дорого.
  • Як дістатися. На острів один раз на тиждень літає літак Airlink з Йоганнесбурга (ПАР). Ще один рейс у середині тижня нерідко додають у більш завантажений літній сезон, а також з грудня по березень. Для посадки на літак вам знадобиться підтвердження медичної страховки на суму щонайменше 175 000 фунтів стерлінгів (близько 223 000 доларів США).
  • Де зупинитися. Варіанти проживання на острові варіюються від простих будинків до бутик-готелів.
  • Як пересуватися. Вузькі дороги і сліпі повороти острова Святої Єлени не для людей зі слабкими нервами, до того ж там лівосторонній рух. Тож найкращий варіант для подорожей островом – таксі або пішки.

Як повідомляв УНІАН, раніше туристам розповіли про найменший аеропорт Великої Британії Британії – Лендс-Енд, який обслуговує лише кілька сотень пасажирів щодня і вміщає всього 30 осіб.

Вас також можуть зацікавити новини:

Читайте свіжі новини туризму, шукайте ідеї для подорожей і дивіться мальовничі фото з усього світу на Телеграм-канал УНІАН.Туризм.