Українцям пом'якшили умови в'їзду з-за кордону / фото REUTERS

Міністерство охорони здоров'я України 16 червня 2021 року оприлюднило перелік нових пом'якшених карантинних норм, якими серед іншого передбачається полегшення умов в'їзду з-за кордону для українців.

Як зазначили в прес-службі МОЗ, згідно з новими правилами, при "зеленому" рівні епідопасності в Україні перетин державного кордону з будь-яких країн є безперешкодним для громадян України або іноземців з посвідкою на проживання. Таким чином, більше не доведеться йти на самоізоляцію або здавати ПЛР-тест на коронавірус.

Так само безперешкодно громадяни України можуть перетинати КПВВ.

Для іноземців завжди обов'язково потрібно мати страховий поліс на випадок захворювання COVID-19 і одну з наступних позицій:

  • негативний результат тестування на COVID-19 методом ПЛР (не більше ніж за 72 години до перетину кордону);

Читайте такожПерша країна ЄС достроково запустила сертифікати COVID-19

  • негативний результат експрес-тесту на визначення антигену коронавірусу SARS-CoV-2 (не більше ніж за 72 години до перетину кордону);
  • документ, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації від COVID-19 вакцинами, включеними ВООЗ до переліку дозволених для використання в надзвичайних ситуаціях, виданий відповідно до ММСП або відповідно до укладених Україною міжнародних договорів про взаємне визнання документів про вакцинацію.

Пом'якшення карантину в Україні

16 червня уряд продовжив карантин в Україні до 31 серпня 2021 року, при цьому на всій території країни встановлюється "зелений" рівень епідемічної небезпеки.

Новими правилами визначається можливість одночасного встановлення по всій території країни "зеленого" або "жовтого" рівня карантину, "помаранчевий" і "червоний" буде визначатися в межах регіону.

При цьому Кабінет міністрів дозволив проведення масових заходів у приміщеннях зі стовідсотковим наповненням людей і без обмеження дистанції між присутніми.