Дмитро Комаров в Еквадорі / фото 1+1

У новому випуску тревел-шоу "Світ навиворіт. Еквадор", який вийшов 13 листопада на телеканалі 1+1, головний мандрівник країни Дмитро Комаров потрапив в найвіддаленіше поселення індіанців ваорані та розповів про життя племені, яке ще 50 років тому вважало себе єдиними людьми на Землі.

Як йдеться в анонсі 1+1, бамено – велика громада ваорані, де проживає близько 150 осіб. Вони належать до тієї частини індіанських племен, яка в 1950-х роках вийшла на контакт з цивілізацією. Від Бамено до найближчого міста – сотні кілометрів диких джунглів. Сюди команда проекту добиралася майже 2 дні на човні по притоках Амазонки. Їм довелося пройти через територію неконтактних полонених, де індіанці досі без попередження вбивають всіх чужинців.

Ваорані з Бамено зустріли знімальну групу в своєму традиційному образі – так, як ходили їхні предки. На індіанцях практично не було одягу, обличчя були розфарбовані червоною фарбою, а на жінках було багато яскравих прикрас.

Дмитро Комаров в Еквадорі / фото 1+1

Бамено – унікальне селище, де пліч-о-пліч живуть традиції кам'яного віку і сучасні досягнення техніки. Незважаючи на те, що індіанці бережуть свої стародавні ритуали, багато представників племені вже носять сучасний одяг, вміють користуватися Інтернетом, а в їхньому селищі прокладені бетонні доріжки і навіть є душ. 

Читайте також"Світ навиворіт. Еквадор": Комаров зустрівся з єдиною, хто вижив після зустрічі з неконтактним племенем (відео)Щоб залишитися в племені, Дмитру Комарову необхідно познайомитися з найстаршим і найшанованішим жителем Бамено – вождем племені на ім'я Кемпері. Кажуть, що йому більше 120 років. Скільки точно – ніхто не знає, адже ваорані не відзначають Дні народження. Багато жителів племені й сьогодні не вміють читати, рахувати і писати. Точно відомо, що Кемпері жив ще тоді, коли ваорані були неконтактними і вбивали всіх, хто ступав на їхні землі.

Дмитро Комаров в Еквадорі / фото 1+1

Для Дмитра Комарова це унікальна можливість поспілкуватися з людиною, для якої тисячоліття пролетіли в одну мить. Ще якихось 70 років тому Кемпері жив у дикому племені й не знав, що в світі є інші люди, а сьогодні його одноплемінники користуються Інтернетом. Він розповість Дмитру, як нападав на "білих людей", вбивав чужинців списами, поділиться, чому так робив і чи шкодує сьогодні про скоєне.

"Не так давно для ваорані вбивати чужинців було нормою. Вони жили за законами джунглів. У дуже рідкісних випадках гостя могли прийняти в плем'я. Тоді йому обов'язково давали ім'я ваорані. Гість ставав своїм і йому більше не загрожувала смерть від списа. Вождь і мені дав ім'я ваорані – Анва, що означає "Воїн", – розповів Дмитро Комаров.

Телеведучий на певний час стане жителем племені й спробує дізнатися все про життя сучасних ваорані й з'ясувати, чи змінилося їхнє мислення після контакту з цивілізацією.

Дмитро Комаров в Еквадорі / фото 1+1

Щоб дізнатися, як в племені добувають їжу, команда "Світу навиворіт" відправиться на місцевий "город" за юкою – їстівним коренеплодом, який нагадує картоплю. Видобуток юки – важка праця, адже кошик з урожаєм може досягати 30 і більше кілограм. Але за традицією, збором і вирощуванням юки тут займаються жінки.

Як виглядає місцевий "город", чим відрізняється від українського і чому похід на нього може бути небезпечним, телеглядачі побачать у новому випуску "Світу навиворіт".  

Юка – основа для дуже незвичайного страви, яке вважається головною кулінарною гордістю ваорані. Вона називається чича. Незважаючи на величезний багаж подорожей, спосіб приготування чичи здивував навіть Дмитра Комарова.

"Чича – традиційні ласощі ваорані. Їжа на кожен день, щось на зразок борщу для індіанців Еквадору. Без чичі тут не обходяться ні будні, ні свята. Готують її дуже дивним способом. Більш, ніж за 10 років подорожей по всьому світу і поїдання всякої гидоти, я не бачив нічого подібного. Щоб страва була більш соковитою і смачною – варену юку жують, а після знову випльовують в страву. Причому чича вважається готовою лише після того, як місцеву "картоплю" ретельно пережовували, виплюнули і дали їй настоятися", – розповів Дмитро Комаров.

Вас також може зацікавити: