Єгипет та Туреччина – найпопулярніші серед українських туристів у 2023 році / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Попри повномасштабну війну Росії в Україні, що триває вже майже два роки, попит на подорожі серед українців поступово відновлюється, але все ще значно менший за період до початку повномасштабного вторгнення.

Як свідчить внутрішня статистика одного з найбільших українських туроператорів Join UP!, протягом 2023 року його послугами скористались 235 073 туристів, що на 48% більше, ніж у 2022 році, але все ще вчетверо менше ніж у 2021 році. 

Статистика Join UP! за 2023 рік

"Основні тенденції в туріндустрії залишаються майже незмінними з попереднього року: ми так само бачимо переважно попит на закордонні тури від жінок чи жінок із дітьми, а тури по Україні, відповідно, частіше бронюють разом із чоловіками. Люди вже звикли, що вильоти здійснюються з найближчих до України аеропортів, тому запит на авіатури домінує. При цьому глибина бронювань скорочується – люди готові придбати тур і вже через тиждень вирушити в подорож", – розповіла керівна директорка Join UP! Україна Ірина Мосулезна. 

Відео дня

Влітку традиційно подорожують більше 

Як зазначають в Join UP!, літній сезон традиційно залишається найбільш затребуваним серед мандрівників. Проте якщо в попередні роки частіше подорожували в липні, серпні та вересні, то в 2023 році високий сезон стартував уже в червні, який за кількістю бронювань навіть випередив перший місяць осені. 

Статистика Join UP! за 2023 рік

Загалом найпопулярніший місяць серед туристів Join UP! – липень, коли відпочивати відправились 39 559 осіб. Найменш актуальним для поїздок виявився лютий – лише 7 026 туристів. 

Минулорічний підйом бронювань турів Україною в листопаді та грудні, що був пов’язаний із масованими обстрілами та тривалими відключеннями світла, цього року значно зменшився.  

Єгипет і Туреччина – абсолютні лідери 

Найчастіше українці бронюють авіатури в Єгипет та Туреччину. Обидва напрямки входять в ТОП-10 як протягом літнього сезону (Туреччина – лідер, а Єгипет – друге місце), так і взимку (Єгипет – лідер, а Туреччина посідає 9 сходинку).  

Цікаво, що минулого року ситуація була іншою: лідером літнього сезону був Єгипет, а Туреччина – №2. При цьому взимку Єгипет зберігав перше місце, а Туреччина посідала третю сходинку. 

Статистика Join UP! за 2023 рік

Щодо автобусних турів, то тут ситуація ідентична з минулим роком: лідером є Туреччина (6976 туристів). З невеликим відривом від неї йде Болгарія (6642 туристи), а далі Чорногорія (2226 туристів) та Греція (1861 турист). 

Тури Україною увійшли до трійки найпопулярніших напрямків взимку, а також посіли 8 сходинку протягом літнього сезону відпусток. 

Літаки популярніше автобусів 

Якщо минулого року українці ще обережно ставились до того, що летіти у відпустку потрібно з сусідньої країни, то в 2023 році ця практика вже стала звичною. Загалом авіатури обрали 85,6% туристів, перевагу автобусним подорожам надали 7,7% туристів, а ще 6,7% замовляли виключно наземне обслуговування. Цікаво, що рік тому частка автобусних турів була більшою – 12%, а запит на наземне обслуговування сягав 35%.  

Статистика Join UP! за 2023 рік

Як зазначає туроператор, такі зміни демонструють, що люди намагаються повернутись до звичних форматів подорожі. При цьому важливим фактором комфортної адаптації до нових умов авіаперевезень став запуск трансферів – наразі з України можна зручно дістатись до Кишинева, Жешува, Сучави. Так, поїздки до польського Жешува користуються найбільшою популярністю — послугою протягом року скористались 19 115 туристів. 

Лідером серед аеропортів вильоту залишається Кишинів – з нього в подорож відправились 55,4% всіх туристів. На другому місці – Жешув (22,5%), а на третьому – Бухарест (6,2%).  

Портрет мандрівників та "дитячі напрямки"

Найчастіше минулого року подорожували жінки – 59% від усіх турів, дітей серед мандрівників було 24%, а чоловіків – 17% (сюди входять як закордонні подорожі, так і тури Україною). 

З дітьми найчастіше подорожували в Єгипет (22 257 дітей), Туреччину (20 419 дітей) та Грецію (2759 дітей). Щоправда, це лише в абсолютних цифрах, а якщо подивитись співвідношення кількості дорослих та дітей, то лідером буде Болгарія – тут в середньому на кожних двох дорослих туристів подорожувала одна дитина.  

Статистика Join UP! за 2023 рік

Водночас для Єгипту і Туреччини таке співвідношення один до трьох, а для Греції – один до чотирьох. Таким чином, саме Болгарію можна вважати "дитячим напрямком" року, що пояснюється доступними автобусними турами та відносно невеликою відстанню від України. 

Середня тривалість туру в 2023 році складала 7 ночей. Вартість подорожей збільшилась – у середньому українці витрачали на мандрівку на 11,6% більше ніж торік.  

Також минулого року ще сильніше скоротилась глибина бронювання турів. Частіше мандрівку оформлювали лише за 8 днів до початку поїздки. У 2022 році найпопулярніші терміни бронювання були більшими – 14–21 день. Тенденція на скорочення глибини бронювання зберігається від початку пандемії коронавірусу в 2020 році в усьому світі. Україна тут не є виключенням і скоріше підтверджує світовий тренд. 

Як повідомляв УНІАН, у серпні 2023 року український туроператор "Join UP!" запустив програму з відновлення військовослужбовців на закордонних морських курортах. 

Вас також можуть зацікавити новини:

Читайте свіжі новини туризму, шукайте ідеї для подорожей і дивіться мальовничі фото з усього світу на Телеграм-канал УНІАН.Туризм.