У Вінниці на 66-му році життя помер актор і режисер-постановник Вінницького обласного академічного театру ляльок, Заслужений артист України Микола Івановича Ніколюк. 26 серпня Ніколюк відсвяткував 65-річчя.

Випускник Ярославського вищого театрального училища мав у творчому доробку понад 100 ролей і більше тридцяти дитячих вистав. В останні роки як режисер створив вистави «Бука», «Таємничий Гіпопотам», «Тільки цур не гніватися», «Наш веселий колобок» за творами Усача.

Відео дня

Пропонуємо спогади Миколи Ніколюка, якими він поделівсязжурналстами сайту 20 хвилин.

"Співати і пити горілку мене навчив дід ще до школи. Спочатку він не любив мене, але сусіди навчили називати його татом (це був другий бабусин чоловік, і своїх дітей у нього не було). У "залізній лавці" продавався тоді денатурат для розпалювання примусів, він розбавляв його водою і пригощав нас із бабцею. Коли я взимку приходив зі школи, дід питав: "Що, Микола, змерз? А ну, півстакана денатурату - і за вроки..." Він мене виховував, як умів, але любив. Був у мене і велосипед, і ялинка на Новий рік. Дід мене часто брав на базар і там купував усе, чого я хотів. А коли ми йшли додому, п'яний дід співав: "Гоп, мої гречаники..." Я йому підспівував. Потім дід лягав посеред вулиці спати, ну і я коло нього. Коли я до ночі читав, дід казав: "Миколо, з книжок хліба не їстимеш. Он людські діти пішли до колгоспу щось украсти, а ти читаєш!"

Під час війни нашу молодь вивозили до Німеччини на примусові роботи. Рятувалися від того хто як міг, і тим дивнішою була поведінка дівчини, яка підійшла до поїзда з майбутніми остарбайтерами і попросила, щоб узяли і її. Ця дівчина потім стала моєю мамою, а їхала вона шукати свого коханого.

Мій батько був етнічним німцем. Перед війною, побоюючись репресій, він утік до фатерланду і став там військовим. Мама, поки розшукувала його, працювала на заводі - начиняла бомби. Потім жила у батькової тітки, а тато служив. Вжитися вони не змогли. Тато мав суто арійську звичку до порядку, а мама була норовливою, нею не покомандуєш. Повернулася вона додому, в село Малий Митник під Хмільником, у 1947 році вже вагітною, і тут народила мене.

Була мама натурою творчою, гарно малювала, а ще не могла жити без витівок і розиграшів. Вагітною бігала і на танці, і в кіно. Бабки зітхали: "Ой, Мілю, кого ж ти народиш... Мабуть, артиста". У півтора роки мама залишила мене на бабуню Ярину. Та мене брала і на весілля, і до церкви. Прийшов якось я з весілля додому, почепив на голову бинди - вбрався у "наречену". Взяв хліб і пішов у садок "запрошувати на весілля". Вклонявся деревам і казав: "Просили мама і тато..." Потім ще й цілував кожне дерево. А садок великий, поки всі дерева перецілував, уздовж межі стояли всі сусіди...

Мав я друзів - двох братів, мого ровесника Льоню і трохи молодшого Юру. Якось їх батьки поїхали в райцентр, а ми почали грати у "похорон". Поклали Юрка (йому було тоді років п'ять) у ночви, зверху ще одними накрили. Льоня став над "покійником" та й голосить: "А куди ж ти від нас вибираєшся, а на кого ж ти нас покидаєш?!" Я тим часом зображав батюшку - пішов хату святити. Справа була під Різдво, у кімнатах тільки-но побілили. Взяв я віника, вмочив у відро, де була вода навпіл з вугільним пилом (палили тоді антрацитом, а щоб краще горів, поливали водою), і почав кропити по всіх стінах. Коли повернулися господарі, ми якраз опускали "труну" в "могилу". Поставили два стільці, повилазили на них і почали на рушниках ті ночви опускати. Льоня голосить, я співаю: "Господи, помилуй!", а Юрко волає з ночов: "Хлопці, ховайте хутчіше, бо задихнуся!" Перепало скрученим рушником усім трьом, але мені найменше: "Ти - батюшка, тебе гріх лупцювати".

Уже в четвертому класі я зрозумів, як важко бути творчою людиною. На День Перемоги у клубі я мав читати вірша. Дітлахи сиділи перед сценою просто не підлозі. Коли я почав декламувати, хлопчиська стали мене смішити: пускали слину, закочували очі. Я давився реготом. Через кілька хвилин такого "виступу" сміявся уже весь зал. Коли я вшосте починав одну й ту ж стрічку, вчитель вискочив на сцену, вхопив мене за шкірку і з словами "не вмієш - не берися" викинув за лаштунки. До мене підбігла бабця: "Пішли, дитино, додому, ноги твоєї тут більше не буде". Я після такої ганьби ридаю, а поруч однокласниці плачуть - наступним номером був гопак, і я мав його з ними танцювати. Ну як я міг підвести їх? Вприсядку йшов ридаючи, але відтанцював. Десь із восьмого класу я з друзями влаштовував у клубі концерти, ставив сценки. Сам складав репертуар, малював афіші, друкував квитки і продавав їх. Їздили і по околишніх селах на велосипедах з "гастролями".

Після школи працював у Хмільнику в райхарчокомбінаті. Заочно вчився у народному університеті ім. Крупської у Москві, закінчив відділення режисури. А в 1966 році пішов служити до армії. Всі новобранці вдягали щось старе, щоб не шкода було викидати. А тоді в армії всього траплялося, і мама сказала: "Вдягай, Миколо, найкраще, бо як не вернешся, то навіщо воно нам..." Проте і це обернулося мені на користь. Був я у гарному костюмі, в пальті з шалевим коміром, і мені доручили проголошувати промову від імені призовників перед командуванням. Там мене помітили і забрали служити в Москву. Був я завідувачем секретного діловодства.

Ще у школі я прочитав статтю в газеті про актора Вінницького театру ляльок. У пам'яті закарбувалося, що він був без спеціальної освіти. Я собі й подумав, що як не буде куди піти, то спробую в ляльковий театр. Після армії хотів влаштуватися завклубом у селі, але мене не брали, бо не вмів грати на баяні. Тоді я і згадав про театр ляльок. Пропрацював там два з половиною роки, встиг зіграти за цей час у п'яти виставах по чотири-п'ять ролей. Працювали тоді постійно на виїзді, квартири не було... І я поїхав у Рибінськ Ярославської області, де обіцяли квартиру. У Ярославлі закінчив вище театральне училище.

Жив я у Рибінську 14 років, там одружився, народився син Максим. Потім прийшла звістка від друзів з Вінниці, що у театрі ляльок є вакансія режисера-постановника. Я вирішив повертатися. Дружина на той час очолювала податкову інспекцію Рибінська і зриватися з місця не захотіла. Поїхав я сам. Спочатку ми провідували одне одного, а потім вона раптово померла. Було їй усього сорок років. Сина забрали до себе родичі дружини, та не самого, а з нареченою - він одружився рано, у 18 років. Уже є дві онучки. Зараз син працює в Москві, у науково-космічному центрі головним спеціалістом з електронної апаратури. Спочатку він, правда, хотів бути артистом, але дружина сказала, що з неї досить і одного.

У Вінницю я повернувся в 1985 році, встиг попрацювати і режисером-постановником, і головним режисером. Ніколи не просив для себе ні ролей, ні звання заслуженого артиста - усе якось приходило само. А взагалі я на сцені вже 40 років - отак і програвся все життя у ляльки... Мені завжди таланило на добрих людей, видно, Господь розставляв їх на моєму життєвому шляху. Усім вінничанам у новому році бажаю не знати розчарувань і зустрічати лише хороших людей. Хай щастить!"