Володимир Путін / REUTERS

Російський політолог, доктор історичних наук, дослідник Chatham House Лілія Шевцова вважає, що широкомасштабна війна з Україною невигідна ані Російській Федерації, ані Кремлю, оскільки вона буде означати повну ізоляцію РФ на світовій сцені.

У Росії переважна частина еліти не готова до ізоляції, а суспільство втомилося від військової мобілізації, розповіла експерт під час чату на Главреді.

За її словами, постійне підтримання напруженості і її штучне провокування — це сценарій, який Кремль буде здійснювати, принаймні, до кінця "правління" президента РФ Володимира Путіна.

Відео дня

Читайте такожПутін на прес-конференції - журналісту УНІАН: ви хочете влаштувати скандал? (відео)

"Широкомасштабна війна з Україною невигідна ні Росії, ні Кремлю. Бо вона буде означати повну ізоляцію Росії на світовій сцені. Як же в ізоляції претендувати на статус великої держави?... Кремль вибрав Україну в якості оптимального для себе джерела легітимації військового часу", — зазначила співрозмовниця.

"У ситуації, коли Кремль використовує шантаж війною, не можна виключати і відкритого військового конфлікту з використанням важкого озброєння. Достатньо іскри, щоб спалахнуло полум'я. Для чого шантаж? Спосіб створити нервову атмосферу в Україні перед президентськими виборами (заплановані в 2019 році — Ред.)", — додала аналітик.

"До речі, деякі спостерігачі вірять у те, що такий конфлікт неминучий, коли Захід піде святкувати своє Різдво (католицьке Різдво відзначається 25 грудня — Ред.). Втім, подібних прогнозів в цю осінь було вже кілька...", — зазначила політолог.

Шевцова не вважає, що Путін абсолютно втратив здатність мислити або став камікадзе. "Навіть в 2014 році Кремль не був готовий окупувати всю Україну. Але існує серйозна проблема — російська "партія війни", — заявила експерт.

"Ця "партія" говорить: ми все одно будемо конфронтувати з Заходом; потрібно загнати Захід у кут, і вони приймуть наші умови гри. Будемо "ескалувати", поки не залякаємо! Ядерна боєголовка — кращий засіб шантажу. У цьому контексті Україна виявляється плацдармом для ескалації", — стверджує вона.

Читайте такожПутін злобно висловився про автокефалію української церкви: назвав "розкольницькою церквою Стамбульського приходу"

"Вся справа в тому, що шантаж може погано скінчитися... "Партія війни" — це наші силові відомства. Це наш МЗС, який активно гавкає на навколишній світ. Це наше придворне експертне співтовариство, яке намагається бути більш агресивним, ніж Кремль. Це наша російська пропаганда — на всіх каналах", — пояснила співбесідниця.

"Увімкніть наші телеканали, і ви побачите масу депутатів та сенаторів, які змагаються в агресії і ненависті. Навіть важко назвати по прізвищах. Намагаюся не запам'ятовувати, щоб не смітити пам'ять", — сказала політолог.

Як повідомляв УНІАН, Путін розпереживався за українців на Донбасі: пообіцяв надавати "допомогу", щоб людей "остаточно не з'їли і не порвали".