Для врегулювання ситуації на Донбасі необхідно перейняти хорватський досвід / фото Facebook Денис Казанський

Прем'єр-міністр Хорватії Андрей Пленкович вважає, що хорватський досвід може стати корисним для деокупації Донбасу.

Про це Пленкович повідомив під час Мюнхенської конференції з безпеки, виступаючи на сесії на тему: «Безпека у Східній Європі».

Він нагадав, що з літа 1990 року до січня 1998 року деякі хорватські території були окуповані.

Відео дня

"У нас було дві моделі їхнього звільнення. Одна - за допомогою воєнної і поліцейської операції, і ще одна - за допомогою дипломатичних зусиль під егідою Організації Об'єднаних Націй, і рішуча участь Америки завдяки генералу Кляйну (Жак-Поль Кляйн - УНІАН) у мирній реінтеграції Східної Славонії", - заявив Пленкович.

Він висловив переконання, що для врегулювання ситуації на Донбасі необхідно перейняти хорватський досвід деокупації територій - задіяти дипломатичні засоби і політичний тиск.

Читайте такожНа Донеччині при розмінуванні вибухнула схованка з боєприпасами: загинув сапер, троє поліцейських поранені

"Беручи до уваги такий складний контекст ситуації в Україні, а також у Грузії, я думаю, що цей досвід, який покладається на засоби дипломатії, політики тиску, дуже довгого, але підтримуваного процесу, насправді призвів до реінтеграції території. На це знадобився час. Це було непросто. Це було дуже складно. Я думаю, що у нас в країні досі є особи, які по-справжньому не вдоволені цим процесом", - наголосив голова хорватського уряду.

На його переконання, процес реінтеграції краще проводити мирно.

"Оскільки в Україні не заморожений конфлікт, імовірно, що з плином часу для нас це конфлікт низької інтенсивності, але для тих, хто гине, - це конфлікт, це агресія. І це ключовий аспект. Ми усі повинні усвідомлювати це", - наголосив Пленкович.

Як повідомляв УНІАН, в Міністерстві з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України розглядають політико-дипломатичну реінтеграцію Донбасу за прикладом хорватської Східної Славонії. В міністерстві наголошують, що всі псевдоутворення бойовиків мають зникнути, і має бути створено три компоненти миротворчої місії ООН - військовий, поліцейський і цивільний.