Україна повинна поліпшити міжвідомчу координацію в умовах гібридної війни, попередили в НАТО / фото УНІАН

Керівник групи експертів консультативної підтримки Організації північноатлантичного договору (НАТО) Хасіт Танкей заявляє, що Україна має покращити міжвідомчу координацію на стратегічно-операційному рівні в умовах гібридної війни.

Читайте такожСьогодні набули чинності зміни до Конституції щодо курсу України в ЄС і НАТО

Як йдеться в повідомленні на Урядовому порталі, з 19 лютого протягом трьох днів понад 70 українських держслужбовців з 24 державних відомств брали участь у консультаціях щодо розвитку системи національної стійкості з Групою експертів НАТО.

Відео дня

Зокрема, Танкей зазначив, що Україна має значний рівень національної стійкості за усіма напрямами в межах семи базових вимог НАТО, а також володіє потужними можливостями реагування на кризи на оперативно-тактичному рівні. Водночас, за його словами, є необхідність удосконалення координації на стратегічно-операційному рівні.

«В умовах гібридної війни прогалини міжвідомчої координації створюють вразливі місця. Відтак є ще над чим працювати», – підкреслив Хасіт Танкей.

Своєю чергою, начальник Управління з питань співробітництва з НАТО Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції Олексій Генчев подякував групі експертів Альянсу та учасникам консультацій з української сторони за цінний внесок у розбудову системи національної стійкості України.

«Переконаний, що сьогоднішня оцінка та рекомендації, які отримаємо зі сторони НАТО, закладуть основу для системної, комплексної і, знову наголошую, – спільної, скоординованої роботи над системою стійкості», –підкреслив Генчев.

Також він зазначив, що під час консультацій було розглянуто низку важливих питань, зокрема, щодо формування законодавчого поля системи стійкості, перехід від внутрішньовідомчої до міжвідомчої роботи, проведення регулярних навчань для держслужбовців, а також узгодження розрізнених процедур та планів. Найближчим часом буде створено міжвідомчу робочу групу, яка працюватиме над реалізацією цих важливих завдань, додав він.

«Досвід і знання, якими ділилися учасники консультацій з експертами Групи, мають величезну цінність не лише у контексті співпраці з Альянсом, а і в налагодженні горизонтальних зв'язків між відомствами. Це та основа, на якій ми можемо і повинні створити ефективний, дієвий механізм», – наголосив Генчев.

Водночас, голова представництва НАТО в Україні Александер Вінніков сказав, що цьогорічні консультації – дуже своєчасна і надзвичайно важлива ініціатива.

«Україна є найближчим партнером НАТО і першою нацією, яка ініціювала візит Групи експертів консультативної підтримки Альянсу для розбудови національної системи стійкості. Це надзвичайно важливий перший крок і для України, і для сторони НАТО», – підкреслив Вінніков.