Турчинов нагадав, що Росія відновлює аеродроми, які може використовувати штурмова і армійська авіація / фото УНІАН

Секретар Ради національної безпеки та оборони Олександр Турчинов заявляє, що Росія витрачає мільярдні ресурси на підготовку до повномасштабної континентальної війни в Європі.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Турчинов сказав під час виступу на 12-му Київському безпековому форумі.

"Я переконаний, що не дозволимо, щоб російські війська просувались на захід", - наголосив Турчинов.

Відео дня

Водночас він констатував, що останніми роками "зростає роль силової компоненти у вирішенні будь-яких міжнародних відносин".

Турчинов заявив, що епіцентром дестабілізації в Європі та руйнації безпекових паритетів протягом останніх п'яти років виступає РФ.

"Найбільша небезпека полягає у тому, що Російська Федерація не зупиняється на здобутих окупованих територіях. Ми бачимо, як в останні роки дуже швидко розбудовується військова інфраструктура вздовж українського кордону. Це для нас дуже серйозна небезпека, тому що мільярдні ресурси вкладаються у військові інфраструктурні проекти", - зазначив секретар РНБО.

Зокрема, він нагадав, що Росія відновлює аеродроми, які може використовувати штурмова і армійська авіація. Також створюються інфраструктурні проекти, які дозволяють швидко перекидати величезні за чисельністю військові підрозділи до безпосередньо українського кордону. Ще створюються військові бази і бази зберігання військової зброї і техніки.

"І цей процес не припиняється ні на добу", - додав Турчинов.

Читайте такожМи знаходимося під загрозою повномасштабної війни з Росією - Порошенко

Крім того, за його словами, на сході Україні протистоїть 8-ма армія Південного округу РФ, на півночі - 20-та армія Західного округу РФ.

Секретар РНБО додав, що росіяни тримають в резерві першу танкову армію, 49-ту і 58-му загальновійськові армії для "забезпечення наступу, який готується".

"Я підкреслюю - який готується Російською Федерацією, і буде використовуватися 6-ю і 4-ю арміями повітряно-космічних сил. Вони розташували вздовж нашого кордону 8 ракетних бригад для наступу на можливому театрі воєнних дій в Україні. Готуються чотири дивізії і п'ять бригад повітряно-десантних військ, п'ять бригад і один полк морської піхоти, і навіть цей ресурс Росія вважає недостатнім", - наголосив він.

Також, за даними Турчинова, у Південному військовому окрузі РФ розпочалося формування шести резервних так званих "казацких дивизий".

"І я ще не назвав потужний Чорноморський флот, каспійську флотилію, яку можуть використовувати для продовження військових дій в Азовському і Чорному морях. Я не назвав 22-й армійський корпус, який знаходиться зараз в Криму і готовий проводити бойові дії на півдні нашої країни", - додав Турчинов.

"Росія не просто вкладає мільярдні ресурси в розбудову військової інфраструктури. Вона готується до повномасштабних військових дій, до повномасштабної континентальної війни в Європі. І, безумовно, перший плацдарм, який вони будуть намагатися взяти, - це наша країна, це Україна", - наголосив Турчинов.

"Сукупний перший пуск ракетних комплексів, які сконцентровані вздовж нашого кордону, на Чорному, Азовському морі, сьогодні перевищує 364 ракетних пуски. Це колосальна ударна потужність і, безумовно, для нас протиракетний захист, адекватні дії у відповідь є головним з безпекових пріоритетів", - додав секретар РНБО.