Необхідно уникнути легітимізації штучного "кордону" на лінії розмежування на Донбасі / фото facebook.com/pg/DPSUkraine

Чинний голова Організації з безпеки і співробітництва в Європі, міністр закордонних справ і з європейських питань Словацької Республіки Мирослав Лайчак заявляє, що необхідно уникнути легітимізації штучного "кордону" на лінії розмежування.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Лайчак сказав під час виступу на 16-й щорічній зустрічі Ялтинської Європейської Стратегії (YES) у Києві.

Читайте такожУкраїна готується розпочати відновлення мосту в Станиці Луганській, а бойовики досі не демонтували фортифікації

Відео дня

Голова ОБСЄ заявив, що спочатку треба добитися розведення сил від лінії розмежування на Донбасі, а потім, ймовірно, думати про запровадження миротворчої місії для моніторингу виконання Мінських угод.

При цьому він заявляє, що важливо, аби така місія мала чіткий мандат і повний доступ на Донбасі.

"Чого необхідно уникнути за будь-яку ціну для цієї місії, так це легітимізації цього штучного внутрішнього кордону - лінії розмежування", - наголосив Лайчак.

На його переконання, миротворча місія може бути інструментом для втілення політичної мети, але перейти до етапу запровадження місії можна тоді, коли вона дійсно зможе допомогти.

"Зараз ми знаємо, що має бути зроблено, і один із найбільш нагальних кроків - продовження обміну заручників і в'язнів", - наголосив він.