Ілюстрація / REUTERS

Міністр закордонних справ Вадим Пристайко заявляє, що Україна проситиме міжнародну спільноту запровадити миротворчу місію в разі невдачі у застосуванні інших інструментів в урегулюванні ситуації на Донбасі.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Пристайко сказав під час виступу на 16-й щорічній зустрічі Ялтинської Європейської Стратегії (YES) у Києві.

Глава МЗС сказав, що українська сторона порушує питання запровадження миротворчої місії, яка не передбачена Мінськими угодами.

Відео дня

Читайте такожЗахарченко пригрозив розстрілювати миротворців ООН, якщо вони зайдуть на Донбас "за українським сценарієм" (відео)

При цьому міністр заявив, що усі компоненти для урегулювання ситуації на Донбасі вже передбачені у Мінських угодах.

"Тож ми здійснювали спроби з Мінськом, ми здійснювали спроби з різними можливостями, ми майже зазнали невдачі, і тепер ми говоримо про те, чи можемо ми додати ще один компонент, який полягає у миротворчій місії, чи можемо ми запропонувати Росії ще щось", - заявив Пристайко.

При цьому міністр сказав, що реакція Росії полягає в тому, що вона не погоджується на пропозиції України і заявляє, що "що ми погодилися на дуже обмежену місію на кордоні".

"Миротворча операція для України, для поточного уряду є тим, що ми відстоюватимемо, але в самому кінці. Ми намагаємося здійснити щиру спробу виконати те, що ми пообіцяли - наші попередні українські уряди, і якщо усе зазнає невдачі, тоді ми будемо змушені звернутися до міжнародної спільноти допомогти з миротворчою операцією", - заявив Пристайко.

Напередодні президент України Володимир Зеленський висловився щодо введення миротворців, однак дуже обережний з цим.  

"Я не хочу, щоб на Донбасі був сценарій абхазький чи було Придністров’я", - наголосив він. Натомість, на думку Зеленського, на кордоні між Україною та РФ миротворці були б дуже доречними.