Ілюстрація REUTERS

Розведення сил на Донбасі пов'язане з низкою ризиків, адже є неофіційні дані, що бойовики концентрують свої сили саме поблизу цих ділянок.

Про це заявив військовий оглядач Михайло Жирохов, пише "Апостроф".

Читайте такожКомандувач ООС назвав нову дату розведення військ у Петрівському

Відео дня

За його словами, українській армії потрібно готувати нові фортифікаційні споруди на місці своїх майбутніх позицій.

"Я не дуже здивуюся, якщо під час зустрічі в "нормандському форматі" відбудеться локальне загострення. Так само було і в лютому 2015-го, коли Дебальцеве воювало, а на цьому тлі йшли Мінські переговори. Володимир Путін вважає, що, якщо це спрацювало з Петром Порошенком, то спрацює і з нинішнім президентом", - вважає Жирохов.

На його думку, є великий ризик, що розведення буде продовженням повзучої окупації.

"Бойовики зараз вішають собі наклейки СЦКК - Спільного центру контролю за припиненням вогню. Раніше він був українсько-російський, але з 2017-го росіяни вийшли з нього, їх місце зайняли так звані ДНР і ЛНР. Але Україна не визнає їх участі в СЦКК, вони самі все вирішили замість росіян, вивішують блакитний прапор з білими буквами, мовляв, ось ми знаходимося в якості буфера між сторонами", - наголосив експерт.

Як повідомляв УНІАН, 1 листопада міністр оборони Андрій Загороднюк повідомив, що заходи із розведення військ у Золотому завершено, ця територія абсолютно безпечна й перебуває під контролем МВС України. 3 листопада там почався процес розмінування та демонтажу демілітаризованої зони.

Міністр додав, що дата початку розведення військ у Петрівському буде переглядатись через обстріли бойовиків, які відбулись на цій ділянці 30 жовтня. 

Ще у серпні міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров назвав умови для зустрічі глав держав "нормандського формату". Серед них - розведення сил і засобів біля Станиці Луганської, а також Петрівського та Золотого, а також фіксація "в правовому сенсі" "формули Штайнмаєра".