Владислав Пазушко, один із підлітків, незаконно затриманих у Ясинуватій в 2016 році / фото radiosvoboda.org

Бойовики "ДНР" пообіцяли звільнити трьох "ясинуватських диверсантів" - місцевих підлітків, які були незаконно затримані російськими гібридними силами у 2016 році.

Про намір "помилувати" хлопців з Ясинуватої заявила так звана "омбудсмен "ДНР" Дар’я Морозова, пише Радіо Свобода.

"Голова "ДНР" сьогодні своїм указом помилував трьох малолітніх диверсантів. Ми відпускаємо їх під відповідальність батьків", - цитує видання Морозову.

Відео дня

Як зазначає "Радіо Свобода", у справі "ясинуватських диверсантів" фігурували семеро місцевих підлітків: Вадим Пазушко, Богдан Ковальчук, Денис Хмеленко, Ярослав Миронов, Максим Солодовніков, Арсеній Белавін і Денис Коваль.

Читайте такожВеликий обмін: Лутковська виступила проти публікації списку тих, кого Україна передала бойовикам

Останнім двом, Белавіну і Ковалю, вдалося виїхати з території, підконтрольної бойовикам "ДНР". Інших п’ятьох затримали, звинуватили у тероризмі й диверсійній діяльності та незаконно засудили на термін від 10 до 15 років. На момент затримання підліткам було від 15 до 17 років.

Кого саме з підлітків "помилували", бойовики "ДНР" не повідомляють. Проте, як вдалося з’ясувати "Радіо Свобода", принаймні, один із хлопців не просив помилувати його, та заявив, що чекатиме наступного обміну. Його ім’я не називають з міркувань безпеки.

Як повідомляв УНІАН, 29 грудня на КПВВ "Майорське" в Донецькій області відбувся обмін утримуваними особами між українською стороною і представниками ОРДЛО.

Україні повернули 76 людей (12 військових та 64 цивільних) в обмін на 124 особи за списком ОРДЛО.