ОБСЄ буде цілодобово слідкувати за дотриманням угоди про розведення сил / фото УНІАН

Про це повідомив представник України з питань безпеки на переговорах у Мінську Євген Марчук в інтерв'ю виданню «Апостроф», розповідаючи про досягнуті 21 вересня угоди.

«Уперше, і це дуже важливо, ОБСЄ узяла на себе зобов'язання цілодобово проводити моніторинг ситуації. Тобто ми абсолютно точно знатимемо, хто саме й коли порушив угоду», – відзначив Марчук.

Згідно із домовленостями про розведення сторін конфлікту, буде проводитись «блокування порушень» сторін.

Відео дня

Читайте такожОБСЄ оприлюднила рішення про розведення сторін на Донбасі (повний текст)

«В результаті тримісячної роботи й численних погоджень ми виписали абсолютно всі види порушень, у тому числі й невоєнного характеру», – підкреслив Марчук.

«Йдеться, скажімо, про перебування у зоні відведення сторонніх осіб і перешкоджання роботі представників ОБСЄ, якщо їм не дають пройти на той об'єкт, куди вони хочуть і коли вони хочуть», – пояснив він.

«Чітко визначена відповідальність сторін і що необхідно зробити у випадку фіксації порушень», – повідомив Марчук.

За його словами, до угоди додається графік відведення, на виконання якого виділяється 13 днів. «Я думаю, що на цьому тижні розведення сторін точно має розпочатися», – додав він.

Як повідомляв УНІАН, 21 вересня Організація з безпеки і співробітництва у Європі оприлюднила повний текст Рамкового рішення Тристоронньої контактної групи про розведення сил і засобів на Донбасі.