Україна планує стати членом НАТО, Росія - проти / фото REUTERS

Росія буде й надалі протидіяти членству України до НАТО, однак у "лобову атаку" через це не піде.

Таку думку висловив капітан першого рангу ВМС США у відставці Гаррі Табах, пише "Обозреватель".

"Цю ініціативу Росія вже втратила, та й Україна вже не та, українська армія вже не та, і відносини зі світом вже не такі, як 2014 року", - заявив він.

Відео дня

Офіцер також наголосив, що Росія не має права диктувати вектор розвитку іншій державі. Так він прокоментував нещодавні заяви Кремля про те, що вступ України до НАТО - це "найгірший сценарій" для РФ.

"Я не розумію цієї заяви. Україна - суверенна держава, вона може вступати в будь-який клуб, співпрацювати з Європою, з Америкою, з Марсом, з ким завгодно. Інша держава не може їй диктувати, з ким дружити, а з ким не дружити, з ким займатися бізнесом, а з ким не займатися", - каже Табах. І водночас визнає наявність підстав для занепокоєння Кремля.

"Альянс захищатиме Україну вже за законом, а не тільки через дружні відносини і моральну відповідальність", - пояснив він, додаючи, що, мабуть, саме через це і переймається Кремль.

"Але їхні переживання - це їхня проблема", - зауважив офіцер.

Говорячи про подальші кроки Путіна щодо стримування євроатлантичної інтеграції України, Табах спрогнозував, що він діятиме "у кадебешному стилі". Тобто - нести розкол в Україну, в суспільство - на релігійному, етнічному, територіальному ґрунті тощо. "Те, що він робить всюди", додає військовий.

Він також заспокоїв Росію, що НАТО не становить для неї загрози, оскільки першим ні на кого не нападає.

"Він тільки захищає тих, на кого напали", - резюмує Табах.

Реакція Кремля на курс України до НАТО

18 жовтня прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков сказав французьким журналістам, що "вступ України в НАТО став би найгіршим сценарієм". "Це сценарій, який виходить за червоні лінії національних інтересів Росії. Це той сценарій, який може змусити Росію вжити активних заходів для забезпечення власної безпеки", - заявив Пєсков.

У відповідь голова МЗС Дмитро Кулеба заявив, що Київ не цікавить думка Російської Федерації стосовно вступу України в НАТО.