Американські винищувачі F-16 змінять хід війни в Україні / фото REUTERS

З усіх західних літаків, які б могли допомогти ЗСУ протистояти російській агресії, Україна розглядає американські винищувачі F-16 як найбільш реалістичний варіант.

"Він широко поширений. Його підтримка, Обслуговування, забезпечення запчастинами будуть найпростішими... Ця платформа відкриває нам багато дверей для придбання нових і нових бойових можливостей", - заявив в інтерв'ю виданню "Заборона" бойовий пілот винищувача МіГ-29 з позивним "Джус", який з першого дня широкомасштабного вторгнення РФ захищає українське небо.

Говорячи про те, як отримання таких літаків відбилося б на ході війни, пілот зазначив, що F-16 здатні виконувати і оборонну функцію, і застосовуватися для наступу та нанесення ударів по ворогу.

Відео дня

"Оборонна функція - ми хочемо перекрити завдання з перехоплення засобами протиповітряної оборони: в мирних областях - крилатих ракет, Shahed, на передку - російських бомбардувальників, штурмовиків, вертольотів. Навіть маючи 80% результативності ППО, ми вважаємо, що цього недостатньо. Ми хочемо довести це до умовних 100%, коли наші громадяни і наземні підрозділи будуть перебувати в максимальній безпеці. Крім того, краще збивати цей металобрухт де-небудь на підходах, ніж збивати безпосередньо над містами або поблизу міст, - заявив пілот. - Наступальні дії: західні літаки потрібні для ефективного забезпечення нашої ударної авіації, щоб штурмовики і бомбардувальники відчували себе в безпеці, що над ними кружляють F-ки і не підпускають сюди ті ж Су-35 або когось ще. Наші вертольоти і всі-всі-всі наші ударні платформи зможуть набагато безпечніше, частіше і ефективніше працювати".

Американські винищувачі F-15 і F-16 для України - останні новини

Як писав УНІАН, посол України в США Оксана Маркарова назвала роботу з питання передачі Україні винищувачів пріоритетним завданням.

На думку військового експерта Сергія Грабського, США поки не передають Україні винищувачі F-15 і F-16, зокрема, у зв'язку з тим, що під них треба розгортати ремонтно-промислову базу, а також вчити не тільки пілотів, а й технічний склад.