Україна отримає винищувачі F-16 / фото REUTERS

Передбачається, що перші бойові літаки від західних партнерів можуть з'явитися в Україні вже наприкінці серпня на початку вересня. Кількість машин може досягти 100 одиниць.

"Рішення про передачу нам західних літаків західного зразка типу F-16 ухвалено. П'ять країн навчатимуть наших пілотів, - зазначив військовий експерт Олег Жданов. - Починають найближчими тижнями одночасно у п'яти країнах. Це говорить про масовість. Пілотів готуватимуть багато, і відповідно на цих пілотів дадуть машин".

При цьому експерт припустив, що літаки можуть з'явитися й раніше.

Відео дня

Також Жданов нагадав, що Нідерланди зупинили угоду про продаж літаків F-16:

"Партія, яку вони готували до продажу, складалася з 40 машин... Передбачається, що ці літаки будуть передані Повітряним силам України. Питання поставок винищувачів вирішилося".

Винищувачі F-16 для України - актуальне

Як писав УНІАН, п'ять країн об'єднали зусилля в забезпеченні України бойовими літаками. Йдеться про такі країни: Великобританія, США, Нідерланди, Бельгія та Данія.

За слвоам прем'єр-міністра Великобританії Ріші Сунака, Сполучене Королівство планує почати навчання українських пілотів на винищувачах F-16 вже влітку. Таким чином Британія хоче "підтримати українські Військово-повітряні сили тим, що їм потрібно для майбутнього".