Українські військові героїчно боронять Бахмут / фото libkos

На вулицях Бахмута дуже небезпечно: артилерія працює всюди, ворога видно неозброєним оком. Проект "Український Свідок" зафільмував вулиці міста-фортеці у квітні 2023 року.

Бахмут показали бійці 93 ОМБр "Холодний Яр" та прес-офіцерка бригади Ірина Рибакова із позивним "Риба". Ці люди перебувають всередині міста, в самому його серці. 

"Треба розуміти різницю між Бахмутським напрямком та Бахмутом. Можна знімати арту, якусь техніку, але дістатись піхоти на першій лінії буває дуже непросто. Ще складніше потім звідти виїхати", - каже "Риба". 

Основна перевага окупантів — це їхня кількість. Але навіть попри це, якісно бійці ЗСУ свого противника переважають. Звісно, дається взнаки перевага росіян в артилерії: співвідношення— приблизно 1:8. 

Також "Український Свідок" зафільмував побут військових, які боронять місто. З комфортних умов — тільки груби, якими бійці можуть опалювати приміщення. У цілому ж вони живуть у вщент зруйнованих будинках, які більше нагадують нетрі. 

Один з оборонців Бахмута Ярослав "Паркер" Голівець відповів, чи можливе оточення міста росіянами, адже вони не раз ставили за мету взяти ЗСУ там у кільце:

"Та до оточення, я вас благаю, ще 3 км. А там потім ногами будемо виходити полями... Звісно, ми розглядаємо й такий варіант (оточення Бахмута окупантами, - УНІАН.). Техніка у нас є, щоб можна було швидко повантажити піхоту й із боєм прориватися крізь оборону противника. Вже все узгоджено, все є на випадок, якщо так станеться".

Боєць каже, коли стане недоцільно утримувати Бахмут, їх звідси виведуть.

І навіть попри максимальну інтенсивність боїв, у місті все ще залишаються цивільні. Переважно, це — літні люди, але трапляється і молодь. Військові досі вмовляють їх евакуюватись з міста разом з волонтерами.

Ситуація у Бахмуті сьогодні

Запеклі бої про місто-фортецю Бахмут Донецької області тривають з літа 2022 року. Українські захисники мужньо обороняють населений пункт.

5 травня ватажок ПВК "Вагнера" Пригожин заявив, що через снарядний голод його бойовики 10 травня залишать Бахмут. Та чи можна вірити заявам "кухаря Путіна", побачимо згодом. 

В українській розвідці вважають, що Пригожин не збирається виводити своїх найманців з Бахмута. Жодних об'єктивних свідчень підготовки до виведення ГУР не бачить.

У ЗСУ переконані, що рішення ватажка "вагнерівців" вивести їх з Бахмута викликано бажанням уникнути відповідальності за невдачу із захопленням міста до певної дати. 

Вас також можуть зацікавити новини: