Джо Байден / фото REUTERS

Президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден заявляє, що Путін ухвалив рішення здійснити подальше вторгнення в Україну.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Байден сказав під час звернення стосовно ситуації на кордонах Росії і України.

Президент США наголосив, що факти свідчать про оточення України російськими військами від території Білорусі, далі вздовж російсько-українського кордону до Чорного моря на південь. Зокрема, йдеться про понад 150 тисяч російських військових. 

Відео дня

"У нас є підстава вірити, що російські сили планують спробувати атакувати Україну у найближчий тиждень - у найближчі дні", - наголосив Байден.

Він висловив переконання, що росіяни спробують спрямовано вдарити по Києву.

Крім того, президент США впевнений, що президент РФ Володимир Путін ухвалив рішення здійснити подальше вторгнення в Україну. 

"Станом на даний момент я переконаний, що він ухвалив рішення", - наголосив Байден.

При цьому, на його думку, дипломатія завжди залишається можливістю, поки подальше вторгнення не відбулося.

Байден наголосив, що США мають "значний розвідувальний потенціал", аби вірити, що Путін розглядає такий варіант дій. 

Президент США наголосив, що "не повинно бути сумнівів, що якщо Росія слідуватиме свому плану, вона буде відповідальною за катастрофічну і непотрібну свавільну війну".

Загроза нового нападу Росії

Протягом останніх місяців Росія зосередила навколо України понад 100 тисяч військових, які, як побоюється Захід, вона може залучити до повномасштабного нападу.

15 лютого в МО Росії заявили про відведення частини військ до місць постійної дислокації. Однак ні в НАТО, ні у США не підтверджують ознаки деескалації в російсько-українському прикордонні.

Більш того, генсек НАТО заявив про нарощування наступальних позицій росіян уздовж українського кордону: "... ми не бачили ніякого відведення російських сил. І звичайно, це суперечить повідомленням про реальні дипломатичні зусилля. Майбутнє покаже, чи відбуватиметься російське відведення. Ми дуже уважно відстежуємо, що робить Росія в Україні і біля неї. Ми бачили, що вони збільшили кількість військ і ще більше військ на шляху. Росія зберігає потенціал повномасштабного вторгнення в Україну без будь-якого часу на попередження".

Увечері 15 лютого американський президент Джо Байден, коментуючи криза в Східній Європі, сказав, що "вторгнення Росії в Україну все ще залишається можливим".

Вас також можуть зацікавити новини: