Окупанти розраховують здійснити прорив / фото wikimedia.org

Російські окупанти починають збільшувати перевагу у війні, а перспективи для України похмурі.

Так оцінив поточну ситуацію британський аналітик Джек Вотлінг з Королівського інституту об’єднаних служб у Лондоні, пише Голос Америки "Ми перебуваємо в ситуації, коли українські військові, можливо, щодня завдають росіянам великих втрат, але вони втрачають позиції", - пояснив експерт і додав, що така ситуація деморалізує українців, бо ані солдати, ані суспільство в цілому не бачать чіткого плану щодо того, як Україна за допомогою союзників перемагатиме.

"Справа не в тому, що українські солдати не хочуть воювати, або страждають від втрати бойового духу. Насправді, це бажання суспільства зрозуміти, яким є їхній подальший шлях уперед", - висловився він.

Відео дня

Аналітик наголосив на проблемі нестачі військових, але зауважив, що нікому не подобалась би ідея "безстрокової мобілізації без ротації". Серед причин намагання ухилитися від служби Вотлінг називає і нестачу озброєння та ресурсів для навчання: "Багато людей цілком можуть бути готові, але якщо вони думають, що отримають неадекватну підготовку та невідповідне обладнання, тоді виникає небажання бути включеними в цю машину".

На його думку, українцям бракує ясності у питання того, куди потрапить новобранець, яке обладнання буде надано і як загалом працює "навчальний конвеєр". Але, як зазначив експерт, потрібно належним чином спорядити війська та ефективно керувати ними.

На думку Вотлінга, існує небезпека зростання російського наступу і браку українських військових для його стримування. Це небезпека колапсу і найнебезпечніший сценарій, сказав аналітик, який може розвинутися у разі, коли українці не зможуть налагодити мобілізацію та навчання військового персоналу.

Росіяни наступають маленькими, але постійними хвилями, сподіваючись, що українські ресурси... виснажаться і вони зможуть здійснити прорив. "Що росіяни намагатимуться зробити найперше – це загрожувати цілям, які українці обов'язково мусять захищати. І Харків тут є добрим прикладом, бо це змушує українців сконцентрувати там важливі резерви, а коли ці резерви будуть сконцентровані у цьому місці, їх неможливо буде передислокувати в інші. Тож головний російський удар може бути спрямований туди, де цих резервів уже нема", – пояснив експерт російську військову тактику.

Минулого року, зазначив Вотлінг, РФ втягнула українців у багато "досить безладних боїв", де вона використовувала ув'язнених та розглядала живу силу як "итратний матеріал". А Україна відправила на цю боротьбу кваліфіковані кадри з достатнім досвідом бойових дій.

Протягом наступних місяців у Росії створювали навчальні підрозділи прямо на кордоні, розбудували систему підготовки та почали більш систематично створювати нові підрозділи. Чимало нинішніх російських новобранців – контрактники, отже їх здебільшого не мобілізують примусово, зауважив  Вотлінг. Якість їхніх сил поки що досить низька, зазначив експерт, але вони продовжували генерувати військо на досить стабільному рівні, що є серйозним викликом для України.

Щодо озброєння, то значна частина старих запасів, які наразі РФ активно оновлює і ремонтує, вважає Вотлінг, може закінчитися наприкінці 2025 року. До цього часу РФ активно намагатиметься переконати Захід, що йому потрібно зупинити підтримку України. Наприклад, цього можна досягнути, якщо Захід вдасться переконати, що йому варто віддати перевагу власному переозброєнню.

Друге завдання росіян – продовжувати захоплювати територію, щоб тиснути на Київ з вимогою погодитися на припинення вогню на невигідних для нього умовах. Вотлінг висловив переконання, що це буде лише маневр для того, щоб передихнути, бо Росія згодом знову спробує захопити Київ, порушивши режим припинення вогню після відновлення власних військ.

Завданням Заходу аналітик бачить не піддатися на такі хитрощі Москви, бо після 2025 року Росія не матиме вже, чим воювати, і тоді перевага Заходу буде критичною.

Війна в Україні: думки експертів

Французькі експерти вважають, що цілей ударів ЗСУ по окупованому Криму може бути багато, незважаючи на те, що перспектива його звільнення зараз видається віддаленою. Експерти вважають, що однією з цілей є змушувати Чорноморський флот РФ триматися подалі від заходу Чорного моря і не загрожувати судноплавству в Одесі, порушувати постачання російських окупантів на материковій частині України. Але головне - це створити безпечні умови для прибуття сучасних винищувачів F-16.

Вас також можуть зацікавити новини: