Буряти відмовляються воювати в Україні і починають протестувати / скріншот

Завжди сумирні й слухняні, дисципліновані і такі, що поклоняються кремлівському агресору буряти в Україні повинні були стати нескінченним запасом тих, кого не шкода. Але віддалений регіон, де практично ніколи не відбуваються протести, стомився мовчати.

Причиною невдоволення стало усвідомлення того, що Бурятію просто експлуатують, а населення буквально винищують. Про це йдеться у сюжеті проекту FreeДом.

Гучна історія з відмовниками, яких вже везли на батьківщину, але потім повернули на фронт, отримала своє продовження. Днями видання "Медіазона" отримало підтвердження нових безчинств в армії щодо бурятів. Людей, які відслужили 4 місяці за контрактом, додому просто не відпускають.

Додому буряти переважно повертаються у трунах.  За свідченнями місцевих активістів, похорони у регіоні відбуваються мало не щодня. Ті, кому більше щастить, опиняються у полоні.

Тим часом у самій Бурятії нова сенсація: активісти хочуть вийти зі складу Росії всім регіоном і навіть попросили допомоги у президента США Джо Байдена. Вони звернулися з відкритим листом до Білого дому, мовляв, допоможіть Бурятії, Мордовії і Татарстану відстояти своє право на існування.

"Всі ці події показують головне - невдоволення кремлівським режимом зростає навіть там, де цього ніхто не очікував", - зазначають журналісти.

Станом на 18 червня було відомо, що Бурятія ховає щодня, а РФ відправляє на війну вихідців з бідних регіонів. Станом на середину червня підтверджені дані про 184 загиблих з Бурятії.

29 червня 2022 року дружини бурятів зажадали повернути їхніх чоловіків з України.

12 липня 2022 року в ЗМІ з'явилася інформація про те, що в Росії буряти вистрибують з автобусів, щоб не доїхати на війну.

Вас також можуть зацікавити новини: