Євген Дикий розповів, чому від мобілізації не треба ухилятися / колаж з фото УНІАН та скріншоту

Мобілізація в Україні 2024 триває, і не варто ухилятися від служби в лавах захисників української держави, бо, якщо наших громадян не піде достатньо багато воювати, то російські окупанти зможуть захопити нові території.

Колишній командир роти батальйону "Айдар", ветеран війни українців проти росіян Євген Дикий поділився думкою з "Громадським", що "у разі окупації з’явиться значно гірший ризик - іти на війну, але вже за Росію". "Або нас піде достатньо багато воювати, або сюди прийдуть *рки. Ніхто не пропонує компромісу чи проміжного варіанта… Це буде страшніше, бо саме людей з окупованих територій вони женуть першими. Про це могли б розповісти багато донеччан і луганчан, якби вижили", - додав він.

Експерт підкреслив, що для тих, хто не хоче служити в Збройних силах України на порівняно нормальних умовах, є ризик потім служити супротивнику. "Просто потрібно розуміти, між чим ти насправді обираєш. У нас є два варіанти - програти цю війну або виграти. Який вигляд матиме програш війни - ми бачили на прикладі Бучі (у цьому місті під Києвом росіяни за час окупації замордували дуже багато цивільних, - Ред.). Нам він може не подобатися, але це факт. Це визначив наш ворог, і ми не можемо цього змінити", - сказав Дикий.

Відео дня

Ветеран також заявив, що ухилянти після потрапляння у лави воїнів можуть змінитися, оскільки війна змінює людей - у них можуть з'явитися громадянські почуття, яких не було, самоповага та гордість.

"Я особисто знаю людей, які потрапили під мобілізацію саме як ухилянти, їх буквально ловили. Когось навіть уже десь на перевалі. Та коли вони потрапили в армію, саме на фронт - то "привоювалися". Там міняється мотивація, міняється психологія. Одна справа - відмовлятися виконувати накази якоїсь абстрактної держави. Зовсім інша - коли ти в окопі поруч із живими людьми, своїми бойовими товаришами", - стверджує екс-командир.

У центрі уваги мобілізація - законопроект ще мають ухвалити

Український президент Володимир Зеленський говорив, що наші військовослужбовці попросили додатково поповнити військо - потрібно мобілізувати до 500 тисяч громадян. Згодом Кабінет міністрів розробив проект закону, в якому було прописано посилення мобілізації, але у документі знайшли багато "ляпів", і його з Верховної Ради відкликали.

Згодом повідомлялося, що Міноборони України розробило нову редакцію проекту закону. За словами заступника очільника парламентського комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Єгора Чернєва, у Раді очікують, що новий документ буде збалансований та більш сфокусований на мотиваційній частині для тих, хто має поповнити військо.

Вас також можуть зацікавити новини: