Є нова інформація про те, як Росія готує українських дітей до війни / фото ua.depositphotos.com

Російська Федерація налагодила масштабну систему "мілітаризації" вкрадених українських дітей та готує їх до війни, в тому числі для участі в подальшій агресії проти України.

Про це йшлося на прес-конференції у Media Center Ukraine - Ukrinform за участі представників низки недержавних організацій, які займаються цим питанням.

Так, адвокаційна менеджерка кампанії Where Are Our People? Христина Шкудор зазначила, що РФ не хоче повертати українських дітей, нівелює міжнародне законодавство, і ніяк змусити її до цього не можна.

Відео дня

"Україна зможе повернути всіх депортованих Росією українців - як дорослих, так і дітей, лише за однієї умови: якщо виграє війну на полі бою. Оскільки поки нема бажаної перемоги, ми шукаємо інші методи. Ми прекрасно розуміємо, що Росія піддає депортації всіх дітей – від новонароджених до 16-18 років, і якщо діти в 11+ вже знають, хто вони, то діти новонароджені й до 10 років - їм можна "промити" мізки і розказати, що вони повинні про себе думати", - зазначила Шкудор.

При цьому вона підкреслила, що українським дітям, яких вивозять, міняють свідоцтво про народження. Тобто їх роблять громадянами РФ, передають на незаконне усиновлення і потім знайти таку дитину стає просто не можливо. 

Шкудор нагадала, за даними ООН, Росія депортувала за період повномасштабного вторгнення 2,8 млн українців.

"Серед них ми знаємо імена менше ніж 20 тисяч дітей, які депортовані. Повернуті в Україну з депортації лише 386. За даними представниці уповноваженої президента з прав дитини Герасимчук, цифра депортованих дітей - десь приблизно майже 250 тис. Але ми не знаємо ні їхніх імен, ні про їхню долю. Російська Федерація цих даних просто не надає. РФ заявляє про 744 тисяч депортованих дітей...", - зауважила Шкудор.

За її словами, для того, щоб знайти цих всіх дітей треба дістатися до архівів РФ, де є інформація про те, як дитину звали раніше, яке в неї зараз ім’я, і хто її усиновив. 

"Тоді ланцюжок можна відслідкувати. Зараз такої можливості немає", - зазначила Шкудор.

Водночас вона наголосила, що час грає проти України, оскільки країна-агресор активно працює з депортованими українськими дітками, стираючи їхню національну ідентифікацію сильною пропагандою. Як на окупованих територіях, так на вивезених до РФ наших дітей "обробляють", починаючи з віку у 4-5 років. Це відбувається в садочках, школах, відповідну роботу організовано у позашкільній освіті. Тобто діти весь час перебувають під впливом російської пропаганди. 

За словами Шкудор, їх всіх готують до війська, щоб потім поповнити армію РФ. Безпосередню практику надають у так званих "літніх таборах", які насправді не мають нічого спільного зі здоров’ям.  

Своєю чергою голова правління Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник зазначила, що саме в окупованому Криму Росія почала будувати цю систему "мілітаризації" дітей. Але тепер це все в дуже швидких темпах і більших масштабах спостерігається і на новоокупованих територіях. 

"Це не просто дії країни-агресорки. Це конкретний міжнародний злочин. На сьогодні мова йде в першу чергу про такі злочини, як пропаганда серед дітей служби в Російській армії. Це заборонено Женевською конвенцією - четвертою статтею, тому що держава-агресорка, окупуючи державу, не має права проводити таку пропаганду серед дітей. Більш того, якщо розглядати Крим, то важливо сказати, що пропаганда, яка поширюється на дітей всі 10 років, по суті є засобом здійснення конкретного воєнного злочину. І цей воєнний злочин є примусом до служби…. Наскільки ця пропаганда масова, показує система, яку ми дослідили і довели до Міжнародного кримінального суду. Ми довели, що дійсно система цілеспрямована і створена Російською Федерацією для мілітаризації дітей, щоб потім, під час повномасштабної війни проти нас, ці діти стали мобілізаційним ресурсом", - констатувала Скрипник.

Вона пояснила, що росіяни створюють для дітей реальність, якою показують, що ті мають помирати "за Росію". На спеціальні "патріотичні" програми, зокрема у Криму, виділяються великі кошти. До процесу "мілітаризації" дітей залучена навіть церква - проводились релігійні заходи під контролем окупаційної влади... Наприклад, "посвята" ракети, якою потім бомблять Україну. Відкривають релігійні табори "розвідників-слідопитів". 

На прес-конференції зазначалось, що у Росії створено масштабні рухи такі як "Юнармія", "Рух перших", "Молода Гвардія", а також приватні "гуртки" та інші структури, де так само відбувається "мілітаризація" українських дітей. 

"Уявіть: дитина в школі - пропаганда, дитина в спорті - пропаганда, дитина в релігії - пропаганда, дитина пішла на вулицю - там російські танки з якоюсь виставкою, там десь ще хтось марширує. Це просто тотальна повсякденна пропаганда і вона в дуже агресивній формі… Росія сама визнала, що буде вести довготривалу з нами війну... Їй потрібний людський ресурс. І вона в першу чергу буде його робити з наших окупованих територій, з наших дітей. Тому це дійсно страшний масштабний міжнародний злочин, за який точно має бути відповідальність. І ми маємо зараз зупиняти це. Тому що діти, по перше, помирають просто від окупації, обстрілів, а через деякий час вони будуть помирати просто в складі російської армії", - підкреслила Скрипник.

Представниці організацій наголосили на необхідності притягти до відповідальності не тільки вище керівництво РФ, а й виконавців аж до рівня вчителів, вихователів за цей злочин. Також відповідальності не повинні уникнути російські пропагандисти, які паралельно підбурюють до геноциду українців. 

Як повідомила голова Центру громадянської просвіти "Альменда" Марія Суляліна, на окупованих територіях України зараз проживає більш ніж 1,5 млн дітей і з цих дітей 615 тисяч - діти шкільного віку. 

Представники України створили петицію щодо заклику до ООН сприяти поверненню депортованих українських дітей. Ця петиція, за словами Шкудор, до 1 червня має набрати 100 тисяч голосів, після того ООН розпочне її розгляд.

Україна змогла повернути частину дітей у березні

22 березня стало відомо, що в Україну вдалося повернули ще одну групу дітей з окупованих територій і РФ. За інформацією керівника Офісу президента України Андрія Єрмака, п'ятеро дітей перебували в Росії після викрадення загарбниками, а четверо на тимчасово окупованій території. Він подякував за допомогу у поверненні цих українських дітей Катар.

Наприкінці минулого року президент України Володимир Зеленський заявив, що насильницька депортація - це один з найбільш цинічних злочинів цієї війни.

Він зазначив, що дітей не просто вивозять з окупованої території України, а Росія свідомо намагається знищити будь-який зв'язок дітей з батьківщиною, з рідними та близькими. 

Вас також можуть зацікавити новини: