Експерт оцінив можливості російської ППО / фото Міноборони РФ

У російській протиповітряній та протиракетній обороні є системні пробіли. Незважаючи на те, що у ворога є такі потужні комплекси як С-300 та С-400, українська армія завдає по позиціях в тилу РФ доволі руйнівних ударів. 

"Все це ми можемо робити завдяки тому, що використовує нестандартні та "некнижкові" підходи. Наприклад, можна подивитися на удари по аеродромах, які були завдані "картонними", або "дерев’яними" дронами. Системи ППО не бачать такі дрони, тому що вони не відбивають електромагнітного проміння, відтак й на радарах їх не видно", – пояснив в інтервʼю УНІАН військовий експерт, засновник БО "Реактивна пошта" Павло Нарожний.

Експерт згадав нещодавній удар по судноремонтному заводу в окупованому Севастополі. Хоча досі невідомо, чи були застосовані під час удару ракети Storm Shadow, чи все ж модернізована українська ракета "Нептун", суто теоретично російська ППО мала б це збити. Проте чомусь хвалена зброя РФ не впоралася із цим завданням.

Відео дня

"Це може свідчити зокрема й про завищені характеристики систем С-300 та С-400, які росіяни використовують. Ну, або мова все ж йде про "Storm Shadow", які зроблені з використанням стелс-технологій, тобто їх дуже погано бачать радари. Або були використані, скажемо так, хибні цілі: тобто спочатку перевантажили системи ППО дешевими ракетами (такі є у нас на озброєнні, їх нам передавали союзники), і вони були збиті, а потім, коли росіяни перезаряджали свої системи ППО, запустили серйозну ракету типу "Storm Shadow", – припустив Нарожний. 

Він зауважив, що кількості наявних у РФ систем С-400 чи С-300 наразі недостатньо. 

"Якщо говорити про С-400, то їх всього до 50 одиниць. Якщо про С-300, то їх набагато більше – декілька сотень. Але навіть зараз кількості таких систем недостатньо. Ми бачимо, що вони ставлять колісні ППО на дахах будівель, тому що явно у всіх регіонах у них немає далекобійних систем ППО та ПРО. Навіть якщо вони Москву не можуть нормально прикрити, то в інших регіонах все набагато гірше", – резюмував Павло Нарожний.

Знищення російської ППО

Днями в тимчасово окупованому Криму було знищено російську систему ППО "Тріумф". Це сталося вже вдруге і вдалося завдяки унікальній операції Служби безпеки України, проведеній 14 вересня. Вартість цього комплексу оцінюють в 1,2 млрд доларів. Раніше таку систему було знищено на мисі Тарханкут.

Радник Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що після знищення системи "Тріумф" РФ намагається отримати паузу у веденні війни проти України на 4-5 місяців.

Вас також можуть зацікавити новини: