В Україні триває війна / фото 148 ОАБр ДШВ

Військовий експерт Петро Черник в ефірі телемарафону відреагував на заяви західної преси про те, що Україні критично не вистачає боєприпасів і без них Сили оборони будуть вимушені відступати на другу чи третю лінію оборони.

"Це точно робота на внутрішнього споживача. І це правильно, ніхто не скасовував інформаційно-психологічний тиск. Але питання треба розкрити ширше. Чехи знайшли для нас 800 тисяч боєприпасів, і це непогано. При теперішньому темпі ведення бойових дій, ми ніколи не виходили за показники 5000 боєприпасів на добу. У такому режимі боєприпасів вистачить на повноцінні пів року. Загалом же, цього року задекларовано близько 1,5 млн снарядів для України. Якщо бойові дії триватимуть таким чином і надалі – нам має вистачити", – каже Черник.

Він також додав, що крім цього, Україна нині робить усе можливе для будівнцтва власної лінії оборони на всіх напрямках. 

"Стосовно нашої лінії оборони, як її називають "Лінія Манергейма", то тут Уряд зробив колосальний крок уперед. До 20 млрд виділили як на фортифікацію, так і для Сил оперативної підтримки. Все, що має робитися з точки зору фортифікацій – усе робиться", – пояснив Черник.

Ситуація з боєприпасами в Україні: що треба знати

Раніше влада Чехії заявила, що знайшла для України 800 тисяч артилерійських снарядів у третіх країнах. Питання було у фінансовій складовій, але низка країн ЄС вже заявила про готовність приєднатись до ініціативи. Так, Бельгія вирішила виділити 200 млн євро на закупівлю артилерійських боєприпасів для України.

Загалом же, за інформацією прем'єр-міністра Чехії Петра Фіала, до ініціативи долучилося 15 країн ЄС.

Тим часом ситуація з боєприпасами у Києва залишається складною. Наприклад, за інформацією The Telegraph, до кінця місяця Україна збиватиме одну з п'яти ракет РФ через нестачу боєприпасів.

Вас також можуть зацікавити новини: