Російська авіація панувала у небі над Авдіївкою  / фото ua.depositphotos.com

Під час боїв за Авдіївку окупаційні війська РФ встановили перевагу у повітрі і змогли розчистити шлях для піхоти.

Як повідомляє Business insider, це, ймовірно, перший випадок за два роки, коли Росія взяла під контроль небо в прифронтовій зоні. Якщо це продовжуватиметься, то матиме руйнівні наслідки, оскільки українська ППО наразі має значне навантаження.

За даними Інституту вивчення війни, раніше засоби протиповітряної оборони, зокрема зенітно-ракетні системи наземного базування, не дозволяли жодній із сторін досягти цього ключового елементу наступальних операцій, навіть локально.

Відео дня

Керівник групи геопросторової розвідки та аналітик Інституту вивчення війни Джордж Баррос прокоментував повідомлення ЗСУ про збільшення бомбардувань КАБами.

"Саме цей загальновійськовий підхід знизив здатність українців захищати Авдіївку", – сказав Баррос.

Як зазначив аналітик, тепер найбільше хвилює, чи зможе Україна не давати Росії перейти до необмеженої переваги у повітрі на всій лінії фронту. Якщо цього не зробити, ніщо не заважатиме російській авіації знищувати українські міста та війська на землі. Навіть повтор "тимчасової локалізованої та обмеженої російської переваги в повітрі дозволить російським силам більш агресивно забезпечувати оперативне просування вздовж лінії фронту".

Війна в Україні - російська авіація

Як раніше розповідав Forbes, під час захоплення Авдіївки, російська авіація за 48 годин скинула на маленьке місто 250 авіабомб. Невдовзі 110-й бригаді вже було ніде ховатися і довелось відступати. 

Водночас Збройні сили України за останній тиждень збили вже сім російських винищувачів на Східному фронті.

За оцінкою Oryx, за два роки війни росіяни втратили 25 із 150 Су-34 і шість із 120 Су-35. Однак Forbes вважає, що скоро українські військові більше не зможуть збивати російські літаки. Справа в тому, що запаси ракет Patriot, які успішно допомагає проріджувати російську авіацію досягли критичного рівня, а вони край потрібні для перехоплення балістичних ракет.

Вас також можуть зацікавити новини: