Руслан Стефанчук / фото УНІАН, Олександр Кузьмін

Верховна Рада України закликає світ не мовчати, а визнати варварські дії Росії воєнними злочинами і злочинами проти людяності.

Відповідне відеозвернення він записав у своєму Facebook.

"Верховна Рада рішуче засуджує злочинні дії Російської Федерації, яка здійснює акт широкомасштабної агресії проти нашої держави і її народу. Всупереч нормам міжнародного гуманітарного права збройні сили Російської Федерації свідомо й систематично застосовують проти мирних громадян зброю, що спричиняє масштабні руйнування і великі людські жертви", - наголосив Стефанчук.

Відео дня

Він додав, що російські окупанти проводять масовані ракетні обстріли житлових кварталів та цивільних об'єктів Києва, Харкова, Херсона та інших населених пунктів.

Стефанчук наголосив, що в Охтирці збройні сили Російської Федерації поцілили в бомбосховище і дитячий садочок, в результаті чого є багато важкопоранених дітей. Від обстрілів загинули діти в Чугуєві. У Вишгороді під Києвом російські воєнні злочинці влучили в дитячий будинок, дітей дивом вдалося евакуювати.

Також обстріляні важкою зброєю житлові багатоквартирні будинки, зруйновані заводи і інфраструктура, знищені навчальні заклади. В тому числі зруйновані військові училища, де навчалися зовсім юні хлопці та дівчата.

"Сьогодні це страшна картина українських міст. Ці дії є кричущими воєнними злочинами та злочинами проти людяності. Ми хочемо вірити, що Європа не забула жахіття фашизму, коли мешканці європейських міст ховалися від нацистських авіанавал у бомбосховищах. І гасло "Ніколи знову!" об'єднало весь світ у несприйнятті тоталітаризму, агресії, масових вбивств", - сказав голова ВР.

Так, підкреслив він, сьогодні, коли одна країна знову порушила міжнародне право і напала на сусідню державу, Україна закликає світ згадати, що це "Ніколи знову!" означає те, що діти ніколи знову не повинні ховатися в бомбосховищах, а малеча ніколи знову не має гинути від ракетних ударів агресора.

"Ми закликаємо світ не мовчати, а визнати варварські дії Російської Федерації воєнними злочинами і злочинами проти людяності, а винних воєнних злочинців притягнути до кримінальної відповідальності. Мовчанка, бездіяльність чи спроба виправдати ці злочини сприйматиметься українським суспільством і всім цивілізованим світом як співучасть у злочинних діях агресора", - наголосив Стефанчук.

Він додав, що ця заява підписана керівництвом ВР, керівниками парламентських фракцій і груп.

Як повідомляв УНІАН, Олексій Резніков звернувся до дружин і матерів російських солдатів.