Російський Су-35 досить вільно відчував себе в небі / фото Міноборони Російської Федерації

Екс-заступник начальника Генерального штабу Збройних сил України, генерал-лейтенант Ігор Романенко припустив, якою зброєю на Херсонщині збито російський винищувач Су-35.

Як передає кореспондент УНІАН, свою думку він висловив під час брифінгу у медіа-центрі Україна-Одеса. Експерт зазначив, що спирається, в тому числі на західні джерела.

За його словами, російський Су-35 досить вільно відчував себе в небі. Тому історію з його збиттям можна порівняти з долею крейсера "Москва", який до певного часу вільготно почувався у Чорному морі, поки у минулому році його не затопили. 

Відео дня

Експерт підкреслив, що російська авіація, діючи в районі українських кордонів, завдає великої шкоди, зокрема, скидаючи потужні керовані бомби, вагою від 0,5 тонн до 1,5 тонн. 

"У нас є можливості, вони (противник – УНІАН) на це не розраховували. На мій погляд, спрацювали зенітно-ракетні комплекси середньої, великої дальності", - сказав Романенко. 

На його думку, після вивчення ворожої тактики із засади було задіяно систему радянських часів С-300, франко-італійське ППО SAMP/T Mamba чи Patriot, яку Україні надають США, Німеччина та Нідерланди. 

Якщо йдеться про ЗРК Patriot, наприклад, з Нідерландів, то це модифікація PAC-2, якщо про американську систему, то це - РАС-3, якими вже збивали в Україні російську ракету  "Кинджал". 

В той же час експерт зазначив, що з Patriot є певні нюанси зі швидкістю розгортання-згортання, а самохідну С-300 можна оперативно "зібрати". Наразі українські фахівці працюють над питанням мобільності різних ЗРК, бо ворог на них постійно полює, особливо – на Patriot та SAMP/T.

Збиття винищувача Су-35 - деталі

Нагадаємо, пізно вечері 21 травня українські військові збили російський винищувач Су-35. Подія сталася на Херсонщині – літак знищили, коли він перебував над територіальними водами України.