Окупанти планують наступати на Донецькому та Луганському напрямках / фото t.me/infosprotyv

Попри заяви багатьох експертів й навіть президента України про те, що наступ росіян на Україну вже розпочався, член-кореспондент Британського Королівського інституту оборонних та безпекових досліджень (RUSI) Олександр Данилюк в інтерв'ю Radio NV стверджує, що це не так.

"Попри те, що багато хто говорить про те, що російський "хваленый" наступ вже почався, це не він. Треба це теж чітко розуміти", - стверджує він.

Тобто те, що відбувається в Донецькій та Луганській областях, Данилюк називає підвищенням інтенсивності боїв на Донбасі. Також він зазначає, що Росія застосовує нову тактику для ракетних ударів - запускає кулі з відбивачами. 

Крім того, член-кореспондент RUSI не став оцінювати, настільки вдалим буде цей російський наступ. Водночас він каже, що наразі РФ ще не задіяла той підготовлений резерв, який планує кинути в атаку.

"Тобто ми розуміємо, що на півночі Луганської області є скупчення підрозділів російських ВДВ. Ми розуміємо, що на півдні є концентрація підрозділів морської піхоти. Тобто це ті війська, які найкраще підходять для того, щоб вести якісь наступальні, штурмові дії. Це те, що їх відрізняє від звичайної піхоти", - каже Данилюк.

Він каже, що росіяни не полишають спроб вийти на адмінкордони Луганської та Донецької областей. У випадку з першим регіоном це було б простіше зробити, адже там значно менша частина територій не контролюється окупантами. А от з Донецькою буде складніше. Тож експерт переконаний, що РФ хоче досягти саме цих результатів.

"Але це не означає, що вони не будуть проводити операції на інших напрямках, зокрема для того, щоб не дати нам можливості ефективно стримувати їх на Донбасі", - підсумував Данилюк.

Наступ Росії 2023 

Раніше Інститут вивчення війни констатував початок нового наступу Росії на Донбасінаразі активні бої тривають на Куп'янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках, в районах Гряниківки, Бахмута, Авдіївки, Мар'їнки та Вугледара.

Згодом президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю ВВС заявив, що російський наступ вже почався.

В українській розвідці при Міноборони України стверджували, що російські окупанти намагатимуться захопити повністю Донецьку і Луганську області до кінця березня

Вас також можуть зацікавити новини: