Росія кілька разів застосовувала ракети "Кинджал" для ударів по Україні / фото kremlin.ru

Російська Федерація для обстрілу України стала застосовувати надзвукові ракети "Кинджал", які поки не може збивати українська система ППО.

Про це розповів військовий експерт Олег Жданов.

"Вони хотіли зробити гіперзвукову ракету зі швидкістю близько 5-7 махів з дальністю пуску близько 2 тисяч кілометрів, щоб за рахунок швидкості її ніхто не міг збити. До початку вторгнення Росія змогла переобладнати чотири МіГи і один або два Ту-22М3 під пускову установку цих ракет", - сказав він.

Експерт розкрив особливості пуску цих ракет. 

"Надвуковий винищувач розганяється до надзвуку (близько 2,5 маха) і скидає цю ракету. Ракета починає ще більше прискорюватися і за рахунок швидкості повинна долати будь-яку ПРО противника. Вона тільки на окремій ділянці може досягати гіперзвукової швидкості, а далі її втрачає через опір повітря та інерційну втрату прискорення", - заявив Жданов.

Також він розповів, чому РФ так мало їх застосовує.

"Три з чотирьох літаків, які переобладнані для пуску цих ракет, знаходяться в Білорусі, і їх піднімають періодично. Ці ракети не були запущені в серійне виробництво, вони виготовлялися в рамках науково-дослідної програми. Є інформація, що цих ракет виготовлено в межі двадцяти штук, тому вони так рідко використовуються РФ. З урахуванням того, що вони вже з три або чотири рази застосовували по Україні, то десяток-півтора у них в запасі ще є", - пояснив він.

Російські гіперзвукові ракети" Кинджал": що відомо

Нещодавно моніторингова група "Беларускі Гаюн" повідомила, що над Мінськом були помічені три винищувачі-перехоплювачі МІГ-31К спеціальної модифікації, які можуть нести гіперзвукові ракети "Кинджал".

За словами експерта Коваленка, зараз Росія взагалі не може виробляти ракети Х-47м "Кинджал", оскільки в їх складі є понад 130 іноземних комплектуючих, в основному – електроніка.