Росія не може виробляти ракети "Кинджал", упевнений Коваленко / фото kremlin.ru

Зараз Росія взагалі не може виробляти ракети Х-47М "Кинджал", оскільки в їхньому складі є понад 130 іноземних комплектуючих, в основному – електроніка.

Про це розповів військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко.

"Що цікаво, більшу частину цих комплектуючих Росії поставляв світовий лідер інтегральних мікросхем з США – Analog Device. Без американських мікросхем виробництво "Кинджалів" в Росії встало", – заявив він.

Що стосується крилатих ракет "Калібр", Х-101, Х-59, то їх РФ може виробляти, хоча і в їхніх складах є значна кількість іноземних комплектуючих, особливо мікросхем, зазначив експерт.

"В умовах санкцій виробники ракет розраховували у перші місяці війни на свої запаси, але запаси стали вичерпуватися і тепер єдина надія – контрабанда. Контрабандні поставки рідкісні і не забезпечують виробництво необхідною кількістю запчастин і мікросхем. Згідно з наявною інформацією, сполучною ланкою в цій контрабанді є Таджикистан. Тобто, Росія може виробляти вищезгадані ракети, але з паузами у виробництві і штучно", – упевнений Коваленко.

"В умовах повномасштабної війни для Росії потреба в цих типах ракет десяток на добу, реальний виробничий потенціал – 1-2 ракети на тиждень при наявності всіх необхідних складових, а чекати моменту цієї наявності доводиться довго", – додав він.

Коваленко впевнений, що у РФ закінчився потенціал безмежного застосування широкої номенклатури ракетного озброєння, і вона відчуває найгостріший дефіцит:

"Обстрілювати Україну Росія зараз може не сотнею ракет щодня і по 2-3 тисячі за місяць, а кілька десятків приблизно раз в 2-3 місяці і поштучно періодично".

Російські ракети "Кинджал": що про неї відомо

Раніше військовий експерт Олександр Коваленко заявляв, скільки у Росії найбільше є ракет "Кинджал", які найскладніше збивати:

"Єдина ракета поки недоступна високій протидії ППО ЗСУ – уе Х-47М "Кинджал". Але Х-47М "Кинджал" – це штучний, не серійний продукт, і цих ракет у Росії на озброєнні менше 40 – особливо не настріляєшся".

У другій половині серпня стало відомо, що Росія перекинула три надзвукові літаки МіГ-31 з ракетами "Кинджал" на аеродром Чкаловськ Калінінградської області.

Довідка. Х-47М "Кинджал" – гіперзвукова ракета, яка здатні вражати як стаціонарні об'єкти, так і надводні кораблі: авіаносці, крейсери, есмінці і фрегати.

Тактико-технічні характеристики

  • Максимальна дальність ураження: понад 3000 км,
  • Максимальна швидкість: до 14688 км/год,
  • Висота польоту в момент досягнення гіперзвукової швидкості: 20 км.
  • Тип бойової частини: у звичайному спорядженні або ядерна,
  • Маса бойової частини: 500 кг.

За даними росЗМІ, є авіаційним варіантом комплексу "Іскандер".