Україна цього року може отримати винищувачі F-16, спрогнозував експерт / фото US Air Force

Зараз поки ще є ймовірність того, що Україна отримає винищувачі F-16 до кінця цього року, якщо навчання українських пілотів розпочнеться вже найближчим часом.

Однак, найімовірніше, цю техніку поставлять вже на початку 2024 року, про це в ефірі "24 каналу" заявив військовий експерт Роман Світан. "Ще є надія, що хоча б до кінця року літаки таки з'являться, але, швидше за все, це буде на початку наступного року. А це зимова кампанія у завислому режимі, оскільки взимку без літаків рухатися практично нереально ніде, може бути, лише в районі агломерацій - у Донецьку, Горлівці, у самих містах. Швидше за все, раніше, ніж через чотири місяці, ми точно не побачимо. А це - кінець року чи початок наступного", - сказав він.

Сам Світан вважає, що найімовірніше, українських льотчиків навчатимуть керувати F-16 у Польщі.

Відео дня

"Коли Польща підтвердила майданчик для навчання пілотів на F-16, стало зрозуміло, що швидше за все, навчання наших льотчиків почнеться у Польщі. У поляків є півсотні літаків, є достатня кількість механізмів підготовки льотного складу. Тому, як тільки в Польщі почнуться польоти льотчиків, а про це обов'язково похвалиться хто-небудь з нашого Міністерства оборони, після цього треба брати плюсом три місяці, після чого літаки будуть у нас, якщо не буде якогось іншого рішення, наприклад, з перекидання літаків разом із закордонними льотчиками, які укладуть договори з нашим Інтернаціональним легіоном", - сказав він.

Військова допомога українцям - що потрібно знати сьогодні

Як повідомляв УНІАН, 11 липня Україна і 11 країн-партнерів підписали меморандум, який визначає умови навчання українських пілотів на винищувачах F-16. Передбачається, що навчання почнеться вже наприкінці літа і буде проходити в Данії.

Планується, що спочатку підготують дві групи, всього близько 30-40 осіб, з яких 10-12 льотчиків і допоміжний персонал для обслуговування літаків.

Водночас міністр національної оборони Польщі Маріуш Блащак 11 липня заявив, що у рамках так званої коаліції винищувачів його країна надасть інфраструктуру для підготовки українських льотчиків на F-16.

Вас також можуть зацікавити новини: