Російські полонені / фото Дмитро Лубінець

Омбудсмен Дмитро Лубінець показав полонених солдатів Російської Федерації, яких Україна передала під час нічного обміну.

Фотографії з путінськими військовими уповноважений з прав людини показав у своєму Телеграм-каналі.

Звертає увагу на те, що полонені окупанти мають здоровий вигляд, на відміну від переданих нам Росією захисників.

Відео дня

"До речі, це звільнені російські військовослужбовці - молоді "діти" і пенсіонери другої армії світу, які через "успіхи" спецоперації ловлять сьогодні на кордонах тих, хто проти загальної могилізації", - написав Лубінець.

Як повідомляв УНІАН, Україна повернула з російського полону 215 захисників, серед яких 124 офіцери. Звільнено п'ятьох найбільш відомих командирів - Героя України Дениса Прокопенка "Редіса" з "Азова", Сергія Волинського "Волину" з 36-ї бригади морської піхоти, Святослава Паламара ("Азов"), Олега Хоменка ("Азов"), Дениса Шлегу з Нацгвардії України, Героя України Євгенія Бову.

Також повернулася Катерина Поліщук ("Пташка") й вагітні військовослужбовиці - Мамонова Мар’яна, Шумовецька Яна та Черненькая Анастасія.

Україна обміняла 200 наших героїв на Віктора Медведчука, який вже дав усі можливі свідчення слідству. А 5 супергероїв - на 55 російських полонених.  

П'ятеро командирів "Азова" вже перебувають у безпеці у Туреччині. Це -  результат особистих домовленостей президента Зеленського з Ердоганом. Місцеперебування офіцерів тримається в секреті заради їхньої безпеки. Вони є військовополоненими, і потрапили в полон зі зброєю в руках. Цей механізм прописаний у Женевській конвенції. Тобто Україна фактично повернула Путіна до ведення справ згідно з Женевською конвенцією, яку він постійно хотів порушити. 

Спочатку йшлося про обмін лише 50 захисників України, але Зеленському, Буданову та Єрмаку вдалося збільшити їхню чисельність до 200. Також цю роботу забезпечували керівники СБУ та МВС. У подальшому планується обмін всіх на всіх. Зараз цим питанням Україна займається разом з ООН та Ердоганом.

Також з полону повернули 10 іноземців-захисників України - п’ятеро громадян Великобританії, двоє громадян США та по одному представнику Швеції, Хорватії та Марокко. Їх доставили 21 вересня на територію королівства Саудівська Аравія в місті Ер-Ріяд. Після вбивства росіянами Пола Урі, якого взяли в полон, понівечили і вбили - це було важливо. 

Офіцерам і командирам, полоненим з "Азовсталі", іноземцям загрожувала друга Оленівка або показове судилище й смертний вирок. Путін хотів шантажувати "азовцями" Україну, аби запустити процес перемовин і умовний "Мінськ-3".

Українська влада наголошує, що цей обмін не має жодного стосунку до питання мирних перемовин з РФ. Також вже з'являються маніпуляції щодо того, що Україна нібито взамін на обмін полоненими заплющить очі на "референдуми" на своїх окупованих територіях. Це - відверта брехня. Наразі ворог розуміє лише позицію сили.

Ось який вигляд мають звільнені бійці України:

Повний список звільнених з російського полону українських захисників: