Місцеві жителі проти окупації Херсона / фото REUTERS

Російські військові окупували Херсон, ситуація в місті та області неспокійна.

УНІАН веде онлайн-трансляцію подій у Херсоні та області 13 травня на тлі повномасштабного вторгнення РФ:

Раніше міський голова Ігор Колихаєв повідомив, що понад 40% жителів тимчасово окупованого росіянами Херсона покинули місто, інші громадяни об'єднуються і підтримують один одного.

Відео дня

21:37 Захищаючи Україну від агресії РФ загинув житель з Херсонщини Сергій Ігнатенко.

21:04 Головні новини за 13 травня:

 Херсонська обласна прокуратура розслідує справи проти РФ про обстріл з "Градів" колони авто з цивільними, вбивство росіянами ув'язненого в СІЗО та застосування фосфорних снарядів в населених пунктах Нововоронцовської громади. Завдяки самоорганізації жителів навколишніх сіл вдалося загасити лісову пожежу на Херсонщині. Ще двоє дітей з Бериславського району отримали поранення через обстріли військовими РФ. В бою за Україну загинув військовий з Херсонщини Сергій Мущицький, також у Чернівцях попрощались з загиблим військовим з Херсона Олександром Колгановим. 

17:07 Жителів Херсонщини, яких незаконно вивезли до Криму примушують отримувати російські паспорти — омбудсменка Людмила Денісова

16:27 Херсонська обласна прокуратура розпочала досудове розслідування щодо вбивства військовими РФ ув’язненого в слідчому ізоляторі Херсона.

15:55 Окупанти захопили комунікаційне обладнання херсонської компанії "Статус" і змушують підключитися до кримської мережі, — Держспецзв'язок.

13:40 Російські окупаційні війська ведуть боротьбу за участь в мародерстві на Херсонщині. У регіоні вилучають майно та сільськогосподарську продукцію у підприємців. Також аграріїв примушують продавати вирощене за заниженими цінами, повідомляє Асоціація реінтеграції Криму.

13:25 2 дітей з Бериславського району отримали поранення, факти порушень рф прав дитини на життя та безпеку повинні враховуватися Комісією ООН, повідомила омбудсменка Людмила Денисова.

Вчора російські військові із систем залпового вогню "Смерч" біля села Кар'єрне Бериславського району обстріляли колону цивільних автомобілів, що виїжджала з окупованої області. 10-річна дитина отримала поранення, а також через обстріл у цьому ж районі було поранено 9-річного хлопчика.

12:50 ​​В бою за Україну під Херсоном загинув Сергій Мущицький, житель селища Високопілля. Сергій був членом екіпажу вертольота Мі-14 морської авіації, збитого 7 травня російською ракетою, повідомляє Високопільська селищна рада.

12:00 Укртелеком завершує відновлювальні роботи в Херсонській області. Щоб люди , які залишились без зв'язку, змогли отримувати послуги, інженери 250 метрів кабелю з ґрунту пустили по повітрю на опори РЕМ, повідомляє Укртелеком.

11:39 Уповноважена ВР України з прав людини повідомила, що працівники колонії підтвердили інформацію про те, що 11 травня до СІЗО увійшли військові Росії, закидали камери світлошумовими гранатами, відкрили вогонь з автоматів. Одного в'язня, який обурився цим, убили. За словами Людмили Денісової, зараз установа знаходиться під керівництвом колаборанта Євгена Соболєва, який погодився "очолити" пенітенціарну систему області. Військові Росії вивезли начальника колонії в невідомому напрямку. Працівники колонії відмовилися працювати на окупаційну владу та написали рапорти про звільнення. Зв'язок із установою втрачено. Також вона повідомила, що минулого тижня звернулася до Міністерства юстиції з вимогою вжити заходів щодо евакуації ув'язнених у СІЗО та інші установи ДКВС у Херсонській області.

10:35 ЗСУ мають значний успіх на Херсонському напрямку в районі Олександрівки, – заявив депутат Херсонської облради, боєць ТрО Сергій Хлань. Проте, подробиць він не озвучив, запропонувавши дочекатися офіційного зведення Генштабу.

10:20 Офіс Генерального прокурора повідомляє: "Більше ніж 646 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації. Станом на ранок 13 травня 2022 року офіційне число дітей-жертв не змінилося - 226. Зросла кількість поранених - 420. Найбільше постраждало дітей у Донецькій області - 139, Київській - 116, Харківській - 99, Чернігівській - 68, Херсонській - 48, Луганській - 45, Миколаївській - 44, Запорізькій - 28, Сумській - 17, у місті Києві - 16, Житомирській - 15".

10:10 Жителі Малих Копанів, Великого Клину та Гладківки самоорганізувались і допомогли громаді Таврійського загасити лісову пожежу. У цій ситуації не могли нічого зробити ні голова обласної військової адміністрації, ні депутати обласної ради, розповіла Суспільному староста Гладківського старостинського округу Вікторія Ткаченко.

9:50 Мер Скадоска, що поїхав, каже, що з міста виїхала половина працездатного населення, але є і приїжджі. Точних цифр немає. Але мені відомо, що половина активного населення покинули місто. Це від 20 до 60 років. Але багато старшого населення лишилося". Нагадаємо, мер залишив своє місто понад місяць тому. Але, як повідомляють ЗМІ, "є і ті, хто навпаки приїжджає сюди з "гарячих точок" - насамперед із Херсона. У місті працюють комунальники та відділ соцзахисту населення, дистанційно – міськрада та центр зайнятості. Не працюють дитсадки, навчання у школах завершили на початку травня. У місті працюють продмаги та ринки. На полицях багато російських товарів, їх більше за українські. Закрито АТБ. Фреш не працює з перших днів війни. У Скадовську працює один банк – ПриватБанк. Там можуть отримати готівку – на руки не більше 2000 грн і лише клієнти банку. Але треба вистояти чергу.

9:24 Окупант спробував провести хвилинку політінформації для дітей у захопленому Скадовську на Херсонщині. Але тут щось пішло не так. Діти не розгубилися і одразу відповіли орку. "Скажи, хто такий Степан Бандера для тебе?", - Запитує загарбник. "Батько наш", - відповідає дитина .

9:05 У селі Велика Олександрівка Херсонської області ЗСУ завдали нищівного удару по складу боєприпасів РФ. Ракета, що знищила запас снарядів для російських "Смерчів", скинули з бойового безпілотника. Українські захисники зазначили, що, крім дорогої техніки та великого запасу ракет, вдалося ліквідувати близько 70 осіб особового складу російської армії.

02:55 На вулицях тимчасово окупованого Херсона з'являються українські прапори, як свідчення того, що населення не сприймає нав’язані ворогом символи, владу, спосіб життя.

00:10 У селі Велика Олександрівка Херсонської області ЗСУ завдали нищівного удару по складу боєприпасів РФ

Ракету, що знищила запас снарядів для російських "Смерчів", скинули з бойового безпілотника.

Українські захисники зазначили, що, окрім дорогої техніки та великого запасу ракет, вдалося ліквідувати близько 70 осіб особового складу російської армії.

Вас також можуть зацікавити новини: