Крим і Чорне море стануть центром війни у 2024 році, але є умова, - американський експерт

Крим і Чорне море стануть центром уваги українських сил у 2024 році. Це підтвердив президент Володимир Зеленський в нещодавньому інтерв'ю.

Як зазначає колишній президент Джеймстаунського фонду Глен Е. Ховард у колонці для The Hill, Ізоляція півострова та деградація російських військових сил там "надзвичайно важлива для України, тому що це спосіб зменшити кількість атак з цього регіону"

Україні не вдалося досягти вирішального прориву на суші у 2023 році, війна на морі мала приголомшливий успіх, наголошує експерт. Україна змогла серйозно покарати російський Чорноморський флот завдяки невпинній морській і повітряній кампанії з використанням морських безпілотників і крилатих ракет британського виробництва Storm Shadow, змусивши росіян відступити до свого військово-морського бастіону в Севастополі.

Відео дня

Після нещодавнього знищення десантного корабля "Новочеркаськ" наприкінці грудня британський міністр оборони Грант Шаппс високо оцінив успіх цієї кампанії, оголосивши , що лише за останні чотири місяці Росія втратила 20 відсотків свого Чорноморського флоту.

Україна фактично припинила морську блокаду Одеси та відновила експорт зерна та іншої сировини зі свого стратегічного чорноморського порту. Посол США в Україні Бріджит Брінк повідомила , що "з серпня Чорноморським гуманітарним коридором пройшло 400 кораблів із 13 млн тонн вантажів. Це значне досягнення, оскільки Україна продовжує годувати світ".

"Наступним кроком у Чорному морі для Заходу є допомога Києву націлитися на Крим - незаконно анексований Росією в 2014 році - і перервати матеріально-технічний шлях Росії для її сил, які діють на півдні України", - пише Ховард.

Два американські генерали у відставці неодноразово наголошували на необхідності допомоги Україні у досягненні цієї мети. За словами Бена Ходжеса, колишнього командувача армією США в Європі, Крим є "вирішальною територією війни". Колишній Верховний головнокомандувач сил НАТО в Європі Філіп Брідлав повторив цю тезу.

Одним із ключів до зриву матеріально-технічної лінії Росії для її сил у Криму є міст через Керченську протоку. Експерт зазначає, що його знищення суттєво обмежило б здатність Москви поповнювати свої війська на півдні України та значно послабило б російські сили. Тоді українські бронетанкові сили могли пробити собі шлях через лінію Суровікіна , щоб вийти до Азовського моря, скоротивши російські сили навпіл, якщо їм це вдасться. Українські лінії фронту в Роботному наразі знаходяться лише в 70 милях від Азовського узбережжя.

Президент Зеленський благав Захід допомогти Україні знищити міст, надавши Києву німецьку крилату ракету Taurus. Однак німці відмовилися це робити через побоювання, що це може призвести до ескалації війни.

"Зеленський розуміє, що Taurus був би ідеальною зброєю для знищення мосту, який і так ослаблений попередніми атаками. Крилата ракета, що руйнує бункери, Taurus могла би бути запущена з повітря українськими Су-24 - вони вже успішно використовують Storm Shadow з великою ефективністю. І, якщо оснастити її вторинним зарядом, вона могла би завдати руйнівної шкоди будь-якій залізобетонній конструкції, зробити міст непридатним", - пише Ховард.

Він додав, що Зеленський чітко назвав Taurus інструментом, який зробить 2024 рік переломним у війні та ключовим для долі Кримського моста.

Останні новини з Криму

Як повідомляв УНІАН, 4 січня російські загарбники заявили про ракетну атаку на півострів, назвавши її наймасованішою за останній час

З'ясувалося, що українські сили вразили командний пункт з'єднання російських військ біля Севастополя. Також партизани повідомляли про удар по військовій частині в Євпаторії.

Вже ввечері стало відомо, що Крим опинився під атакою безпілотних літальних апаратів. Окупанти писали, що збили кілька десятків повітряних цілей.

Вас також можуть зацікавити новини: