Глава МЗС нагадав, що в ОБСЄ неможливо ухвалити жодне серйозне рішення без згоди РФ / фото УНІАН

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявляє, що не розраховує на конкретне покарання Росії від Організації з безпеки і співробітництва в Європі за провокації проти спостерігачів Спеціальної моніторингової місії на Донбасі.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Кулеба заявив під час онлайн-брифінгу.

"ОБСЄ - це консенсусна організація. Ухвалити жодне серйозне рішення без згоди Росії в організації неможливо. Другий момент - у секретаріаті ОБСЄ теж дотримуються такої дуже збалансованої у цьому плані позиції, там і Росія має певний вплив. Тому на якесь конкретне покарання Росії з боку ОБСЄ я не розраховую", - заявив Кулеба.

Відео дня

Водночас, за його словами, самі факти порушень і дій Росії з руйнування Мінських домовленостей "дають можливості і простір для широкої роботи, щоб Росія понесла відповідальність за свої дії поза межами ОБСЄ".

Читайте такожНа Донбасі окупанти поранили українського бійцяБлокування СММ ОБСЄ

Як повідомляв УНІАН, російські окупаційні сили заблокували спостерігачів Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ у приміщенні передової патрульної бази у Горлівці, а українська делегація в Тристоронній контактній групі звинуватила бойовиків у захопленні заручників. Українська сторона на переговорах в ТКГ вважає, що РФ свідомо почала політику витіснення ОБСЄ з Донбасу.

У звіті СММ ОБСЄ від 17 жовтня сказано, що на окупованій частині Донбасу "члени збройних формувань не випускали СММ з її передової патрульної бази в Горлівці".

Також СММ ОБСЄ призупинила свою спостережну діяльність після протестів біля її головного офісу у Донецьку. Близько 200 проросійських протестувальників біля офісу ОБСЄ вимагали звільнити їхнього військового, який був затриманий українськими Збройними силами минулого тижня.

Міністерство закордонних справ України заявляє, що блокування роботи і тиск на Спеціальну моніторингову місію ОБСЄ - це зусилля Російської Федерації з руйнування Мінських домовленостей, покликаних мирно урегулювати ситуацію на Донбасі.