Марьнку знищео, але її гарнізон бореться досі / фото facebook.com/79AMBUA

Українські солдати в Мар'їнці майже щодня відбивають атаки загарбників, які перевершують оборонців міста в чисельності солдатів, кількості танків та іншої зброї. Але захоплення міста стане важливою перемогою для агресора. Про це пише The New York Times у великій статті, присвяченій обороні Мар'їнки.

"Невелике стратегічне місто ... перетворилося на купу димлячих уламків і тепер знаходиться в декількох кварталах від падіння. Солдати тут б'ються будинок за будинком, кімната за обстріляною кімнатою, так близько, що можуть чути крики один одного про допомогу", – пише газета.

Автори статті зазначають, що доля України не вирішується в Мар'їнці чи Авдіївці, але кожен такий вузол оборони має значення. Втрата навіть одного міста може стати проломом, через який "може хлинути російська армія".

Зараз у Мар'їнці обороняється 79-а десантно-штурмова бригада, яка прославилася в боях за Донецький аеропорт на самому початку війни. Зокрема її бійці тоді отримали почесне прізвисько "Кіборги".

"Дев'ять років по тому "Кіборги" знову виявляються припертими до стіни. Рухомі патріотизмом, фаталізмом і майже відчайдушною бравадою, а також великою кількістю сигарет і нездорових енергетичних напоїв, вони були відтіснені в кілька зруйнованих кварталів на західній околиці Мар'їнки", – описує обстановку в місті автор публікації.

Коли захисники міста знаходять будинок, який все ще має хоча б кілька неушкоджених стін, перше, що вони роблять – зривають підлогу і копають. За їхніми словами, єдиний спосіб вижити - побудувати притулок під землею. Фактично український гарнізон живе в лабіринті тунелів і роздроблених підвалів – в темряві, як кроти.

"Росіяни перевершують нас чисельністю чотири до одного по солдатам, шість до одного по артилерії. Деякі з їхніх хлопців справжні професіонали - це видно по тому, як вони рухаються, по їхній тактиці, як їхні танки просуваються вперед по двоє. Але інші, - вони просто гарматне м'ясо. Це непідготовлені російські війська, які здійснюють сліпі атаки, яких знищують у великій кількості", – розповів один з українських солдатів.

Якщо колись в Мар'їнці було близько 10 000 населення, то зараз не залишилося жодного цивільного. І в міру просування росіян вони підривають всі багатоквартирні будинки, приватні будиночки, господарські споруди, перетворюючи Мар'їнку на апокаліптичну пустелю.

"Крок за кроком, метр за метром росіяни руйнують будівлі перед нами. Вони починають з верхнього поверху і вирівнюють все. Неважливо, використовуємо ми їх чи ні", - розповів інший український солдат.

За словами бійця, який воював ще за Донецький аеропорт, зараз у Мар'їнці ситуація важча. Однак важливість міста велика, оскільки воно розташоване на критичному перехресті доріг. Якщо українці будуть повністю витіснені звідси, окупанти можуть рушити далі на Курахове, Вугледар і Покровськ.

Ситуація на фронті - останні новини

За словами заступника голови Міноборони Ганни Маляр, зараз епіцентр бойових дій в Україні знаходиться на сході. Паралельно з наступом ЗСУ окупанти не припиняють свій наступ на інших ділянках фронту. На південному напрямку наші війська стикаються із суцільним мінуванням полів, які з'єднані з протитанковими ровами. При цьому загарбники постійно контратакують.

Британський військовий аналітик Шон Белл зазначає, що в рамках розпочатого контрнаступу українське командування намагається спровокувати противника першим задіяти свої стратегічні резерви. Якщо це вдасться, росіянам буде нічим відбивати основний удар.

Вас також можуть зацікавити новини: