Секретар Комітету нацоборони у Раді Костенко заявив, що Україна втримала б Авдіївку з F-16 / скріншот з відео

Секретар Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки Роман Костенко стверджує, що Збройні сили України змогли б втримати Авдіївку, якби вже мали б від партнерів винищувачі F-16.

Це було б можливо, навіть якби Україна мала більше Су-34 чи Су-35, або ж хоча б літаків покоління 4+, розповів він в інтерв'ю Radio NV

"Якби ми мали зараз літаки, які могли б конкурувати за своїм обладнанням і озброєнням з літаками [РФ], зокрема Су-34, Су-35, п’ятого покоління літаки, 4+, то так. Але ці літаки, які ми маємо…", - прокоментував нардеп захист Авдіївки.

Відео дня

За його словами, Росія має на озброєнні кращі літаки: а в українських пілотів навіть немає можливості дотягнутися до них швидше, щоб збити, адже наявні у ЗСУ радари теж російським "не конкуренти". "Наші радари не конкурують з їхніми, вони нас бачать далі, і ракети нас вражають ще на підльоті, коли наші радари їхні [винищувачі] навіть не бачать. Це проста математика, яку ми маємо розуміти", - акцентував він.

За його словами, поточна ситуація на фронті в черговий раз продемонструвала, наскільки важливий фактор авіації. Вона зіграла "ключову роль" на Авдіївському напрямку, сказав Костенко. 

Щось нормально патрулювати Україна зможе лише тоді, коли отримає F-16. Це дозволить хоча б мати рівні можливості бачити сили РФ у небі, а значить, і не підпускати їх ближче до лінії зіткнення, пояснив він.

Схоже, до України дійдуть перші F-16 лише влітку

Сьогодні видання Foreign Policy засмутило прогнозом щодо перших F-16 Україні: схоже, вони з'являться в українському небі лише орієнтовно в червні 2024 року.

Такий прогноз дав ЗМІ очільник Міноборони Литви Арвідас Анушаускас разом зі ще одним високим чиновником на Мюнхенській безпековій конференції. 

Наразі Україна чекає від партнерів 24 одиниці винищувачів - 5 лютого Нідерланди додали до обіцяної кількості ще шість F-16, тож їх загальна кількість збільшилася. 

Вас також можуть зацікавити новини: