Чи вплине підрив Каховської ГЕС на контрнаступ України: відповідь військового аналітика / фото Maxar

Підрив російськими окупантами дамби Каховської гідроелектростанції та підтоплення десятків населених пунктів внаслідок цього навряд матиме значний вплив на ситуацію на полі бою, вважає аналітик Національного інституту стратегічних досліджень, військовий експерт Микола Бєлєсков.

Підтоплення населених пунктів поставить хрест навіть на віддаленій можливості українського наступу через Дніпро на окуповані південні регіони. Водночас Бєлєсков наголошує, що форсування річки навряд було в планах.

"Я не думаю, що військовий вплив буде великим, враховуючи те, що форсування Дніпра навряд чи планувалося як головний удар, а скоріше як щось додаткове до контрнаступу. І Україна, і Росія тепер можуть звільнити частину сил, тому питання лише в тому, хто може швидше перекинути їх кудись", – сказав він у коментарі Bloomberg.

Відео дня

Підрив Каховської ГЕС на тлі контрнаступу українських сил

Цієї ночі російські окупанти підірвали завчасно заміновану дамбу Каховської ГЕС, внаслідок чого було створено загрозу підтоплення близько 80 населених пунктів. Понад 40 тисяч осіб, переважно – на окупованій території Херсонщини, потребують евакуації. Масштаби техногенної катастрофи, спровокованої росіянами, порівнюють з тактичним ядерним ударом.

Українські військові наголошують, що злочин росіян безпосередньо пов’язаний з очікуваним контрнаступом. Сили оборони півдня наголошують, що ця атака – спосіб тиску.

"Не маючи сил більше чекати звідки ж піде той контрнаступ, вони намагаються таким чином спровокувати певну ситуацію", - зазначила речниця Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк.

Заступниця міністра оборони України Ганна Маляр акцентувала, що підрив був здійснений окупантами з метою "призупинити процес деокупації Силами оборони України та змістити вектор уваги суспільства з подій, які відбуваються у Бєлгородській області"

Командувач Об’єднаних сил ЗСУ генерал-лейтенант Сергій Наєв наголошував, що дії ворога не зашкодять наступу Сил оборони України.

Вас також можуть зацікавити новини: