Яка ситуація у Херсонській області? / фото Суспільне

Російські військові окупували Херсон і мають намір провести там псевдореферендум зі створення так званої "ХНР".

Слідкуйте за онлайн-трансляцією УНІАН щодо ситуації в Херсоні та області сьогодні, 10 травня:

21:48 Тяжкі кадри з окупованого Херсона: окупанти допитують і б'ють струмом мирного жителя.

Відео дня

20:11 Херсонська обласна прокуратура відкрила провадження за фактом викрадення та незаконного утримування російськими військовими тренерки футбольного клубу Нової Каховки.

19:01 Жителям Нововоронцовської громади, які змушені були переїхати до Нікополя, відправили гумвантаж. Допомогу отримали 160 родин, повідомив селищний депутат Дмитро Бурлай.

17:29 Херсонський обласний центр служби крові запрошує 11 травня донорів тромбоцитів. Ці компоненти крові терміново потрібні онколонічним хворим. Запрошують донорів з першою та другою позитивними групами крові O(I)Rh +, A(II)Rh +. Адреса Центру служби крові вул.Миколаївське шосе,7.

16:56 В одному з сіл на Херсонщині поблизу межі з Дніпропетровською областю російські окупанти обстрілювали школу, згодом влаштували тут штаб та склад озброєння.

15:11 Частина населених пунктів Херсонщини, що недалеко від Кривого Рогу, деокупували Збройні сили України. Зараз там поступово відновлюється життя, проте ситуація, як зазначають місцеві, досі нестабільна — багато сіл перебувають під постійними обстрілами, а більша частина людей виїхали.

12:48 Наказ так званого "воєнного коменданта" Херсона про надання списків херсонців, що виїхали, - фейк. До херсонських голів ОСББ ніхто не звертався з вимогою надати списки порожніх квартир у їхніх будинках. Про це повідомив представник громадської організації "Асоціація будинків Херсона" та голова ОСББ "Говардський" Євген Трощак.

12:19 Наказ так званого "військового коменданта" Херсона про надання списків херсонців, що виїхали, для заселення - фейк. До голів ОСББ з такою вимогою ніхто не звертався - представник ГО "Асоціація будинків Херсона" Євген Трощак.

11:51 Ситуація в окупованому Херсоні. Житель захопленого росіянами міста розповів, що там відбувається зараз. За його словами, на вулицях з'явилися піші патрулі росгвардії, місцеві жителі перевіряють документи, телефони та наявність татуювань. Іноді зустрічі з рашистами закінчуються стріляниною з їхнього боку. Херсонці, за його словами, чекають на звільнення міста, але бояться "долі Миколаєва, Одеси, не дай Боже, Маріуполя". "Принаймні, мої знайомі багато говорять про те, що росіяни можуть відійти за Дніпро, висадити в повітря мости. І з лівого берега Дніпра бити по місту", - пояснив чоловік.

10:57 "Не можуть продовжувати наступ на Миколаїв", - норвезький аналітик оцінив боєздатність російських військ на півдні України. Член Інституту дослідження миру в Осло Павло Баєв повідомляє, що армія РФ на миколаївському напрямку серйозно деморалізована та втратила здатність атакувати.

10:41 Херсонські пожежі потроху починають гасити. Але, як видно, роботи у рятувальників багато. Лісисті території на Херсонщині великі, а крім вогню, у них є не менша перешкода - російські війська. Незважаючи на це, небайдужим місцевим мешканцям разом із пожежниками вдалося погасити близько 10 га площі.

9:46 Партизани у Херсоні пропонують сміливим палити русю, а натомість отримувати за це криптовалюту.

9:41 Російські військові продовжують обстрілювати з артилерійських систем, звільнені раніше від окупації, населені пункти Херсонщини - оперативне командування "Південь". Фото: ОК "Південь".

9:36 Віктора Маруняка, старосту Старої Збур'ївки, разом із дружиною вдалося вивезти з окупованої Херсонщини - українська сценаристка та продюсерка Дар'я Аверченко.

9:27 ЗМІ росії поширюють фейк про те, що "попри невдалу посівну кампанію з Одеської та Миколаївської областей масово вивозять зерно, щоб розплатитися за ленд-ліз, а також звинуватити РФ у новому Голодоморі". Такий фейк "вкидається" в інфопростір, незважаючи на передбачені Україною плани експорту зернових. - ОК "Південь"

9:19 На Південнобузькому напрямку військові РФ активних бойових дій не проводили, здійснювали обстріли підрозділів ЗСУ. Також російські війська готуються до відновлення штурмових дій з метою покращення тактичного положення - Генштаб ЗСУ.

06:00 Голова Херсонської ОВА Геннадій Лагута заявив, що територію Херсонської області залишив кожен п'ятий мешканець, попри відсутність офіційних зелених коридорів.

"За попередніми підрахунками, з березня лише з Херсона виїхало близько 45% людей, з області – кожен п'ятий. Це катастрофічна цифра", – сказав Лагута.

Як повідомляв УНІАН, російські окупанти планують на початку травня провести на окупованій Херсонській області референдум щодо проголошення так званої "ХНР".

Вас також можуть зацікавити новини: