ЗСУ готуються до контрнаступу / фото facebook.com/GeneralStaff.ua

Перші фази контрнаступу Збройних сил України можна буде очікувати у найближчі один-два тижні. Вони будуть проведені з використанням високоточної зброї.

Про це заявив військовий експерт в ефірі програми "Вердикт з Сергієм Руденком" на телеканалі "Еспресо". Для початку наземної фази операції треба буде дочекатись створення певних умов.

"Перші фази контрнаступальної операції можна буде очікувати найближчими днями, у найближчі один-два тижні. Ці фази будуть не наземні, вони будуть з використанням високоточної зброї. Зараз ми чекаємо більш далекобійну зброю, тому що росіяни намагаються тримати свої елементи командної структури управління, склади з боєприпасами далі, ніж 80 км від лінії фронту, уникаючи ударів HIMARS", - пояснив Самусь.

Відео дня

На думку експерта, якщо Україна отримає ракети GLSDB для HIMARS, які мають дальність 150 км, це кардинально змінить ситуацію. Це дозволило б українським захисниками знищувати командні пункти, склади з боєприпасами, будь-які системи управління розвідки, скупчення особового складу ворога.

"150 км - це вся лінія фронту, за виключенням Криму. Перша фаза зайняла б певний час та дала змогу завершити формування підрозділів ЗСУ. Окрім того, змінилася б погода. Цей високоточний елемент операції може виконуватися ще до того, як будуть створені умови комплектування й готовності частин ЗСУ західною зброєю. Наземна фаза буде проводитися тоді, коли будуть створені певні умови", - підсумував він.

Коли почнеться контрнаступ ЗСУ

Командувач Сухопутних військ генерал-полковник Олександр Сирський заявив, що контрнаступ ЗСУ вже "не за горами".

Радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк зауважив що ЗСУ можуть розпочати очікуваний контрнаступ проти армії РФ вже протягом двох місяців. 

Водночас військовий експерт Владислав Селезньов прогнозує, що до середини квітня 2023 року на фронті триватиме певна оперативна пауза.

Вас також можуть зацікавити новини: