У РФ було кілька мотивів для підриву Каховської дамби, повідомили в Офісі президента / фото t.me/pgo_gov_ru

В Офісі президента України Володимира Зеленського вважають, що підрив Каховської ГЕС внесе корективи в плани контрнаступу, але не змінить їх стратегічно.

Про це в Youtube-каналі Олександра Плющева, ефір якого сьогодні, 6 червня, був присвячений підриву дамби Каховської дамби, сказав радник керівника ОП України Михайло Подоляк і назвав мотиви, якими російські окупанти керувалися, наважуючись підірвати дамбу. "У нас варіанту не наступати не існує... всі розуміють, як в Україні, так і серед партнерів, що війна має завершиться справедливим фіналом: відновити територію і суверенітет України...", - поділився він.

Подоляк вважає, що "корективи (в плани контрнаступу - Ред.) у будь-якому разі будуть внесені". "Але вони завжди вносяться під час масштабних дій залежно від зміни ситуації на лінії фронту чи на окупованих територіях. Я думаю, зараз це буде зроблено, але принципово це тільки загострить бажання прискорити деокупацію", - заявив радник.

Відео дня

Подоляк назвав три мотиви, якими могло керуватися російське керівництво, ухвалюючи рішення підірвати дамбу Каховської ГЕС. За його словами, Росія хоче утримати ініціативу, яку вони втратили на лінії фронту і намагається уповільнити контрнаступ; чинити психологічний тиск на партнерів України, доносячи "ми можемо безчинстувати", щоб зупинити військову допомогу.

Крім того, таким чином керівництво РФ впливає психологічно на "внутрішній ринок" - намагається показати, що ініціатива досі на боці Росії.

За інформацією Подоляка, вже є попередня інформація, що підрив Каховської ГЕС здійснила російська 205-та мотострілецька бригада. Він також переконаний, що підрив української ГЕС буде зафіксований у рамках окремого провадження в Міжнародному кримінальному суді в Гаазі.

За словами Подоляка, Україна вимагатиме, щоб Радбез ООН провів екстрене засідання у зв'язку зі знищенням росіянами Каховської ГЕС. 

"До речі, мене зараз дуже сильно здивувало, що ООН оголосило сьогоднішній день Днем російської мови, а замість цього мало б провести екестренное засідання Радбезу ООН, щоб зафіксувати факт терористичного акту на території Каховської ГЕС", - зазначив він.

Підрив Каховської дамби - новини, які варто знати

Як повідомляв УНІАН, у Головному управлінні розвідки України вже заявили, що мають докази, що окупанти дистанційно підірвали Каховську ГЕС. Фахівці "Укргідроенерго" заявили, що Каховська дамба не підлягає відновленню

У НАЕК "Енергоатом" зазначили, що підрив окупантами Каховської ГЕС може мати негативні наслідки для Запорізької атомної електростанції, проте ситуація контролюється.

При цьому, Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) заявило, що в результаті підриву російськими окупантами Каховської ГЕС немає безпосереднього ризику для ядерної безпеки на Запорізькій атомній електростанції.

Вас також можуть зацікавити новини: