Армія РФ на новий наступ не здатна, каже експерт / фото ЗСУ

Російські військові, ймовірно, більше не зможуть піти в масштабний наступ в Україні через неможливість оперативно сформувати нове угруповання військ.

Про це заявив директор військових програм Центру Разумкова Микола Сунгуровський, пише сайт "Сегодня".

"Ну вони, швидше за все, планували це зробити за два-три місяці. Але це було б можливо, якби вони не зазнавали втрат тут під час своєї оборонної операції і нашої наступальної операції. Якщо такі втрати будуть, то вони навряд чи зможуть це зробити до кінця року", - говорить експерт.

Відео дня

За його словами, замість повномасштабного наступу можливі спроби росіян рухатися на тактичних напрямках. Яких саме - говорити складно, це залежить від співвідношень сил нашої армії і ворога, пояснює Сунгуровський. Для проведення свого контрнаступу РФ повинна відвести частину військ з певного напрямку - тоді там можуть піти вперед ЗСУ.

"Якщо росіяни будуть намагатися перекинути, а така інформація вже була, сили, ну скажімо, з Сирії. Там є певне угруповання військ, кілька тисяч осіб, до чотирьох тисяч. Але це буде перекидання особового складу і максимум легкої техніки, тому що всю важку техніку вони тягали кораблями. Для кораблів Туреччина закрила проходи. На це у них піде тижні три, мабуть. Але це неповні угруповання, вони без техніки", - сказав Сунгуровський.

У разі виведення військ РФ з Сирії їх користь в Україні буде обмежена. За словами експерта, це будуть переважно поліцейські сили, жандармерія, що патрулювала там території. 

"Це послабить позиції Асада і посилить позиції тієї ж Ісламської держави, яка там відновлюється. Можливі посилення міграційних потоків до Європи. Можливо, на це вони розраховують. Це знову - таки цей міграційний шантаж, до якого Путін вдавався вже кілька років до того", - зазначив Сунгуровський.

Зазначимо, напередодні радник глави ВП Олексій Арестович заявив, що російські війська можуть повторити спробу наступу на Київ, а також інші міста на півночі та сході. Це можливо через те, що західні партнери України занадто повільно надають військову допомогу.