ЗРК Patriot захищають українське небо / twitter.com/oleksiireznikov

Військовий експерт Олег Жданов упевнений, що американські протиракетні комплекси Patriot чудово впораються з російськими крилатими ракетами Х-22. Станом на сьогодні прикладів збиття немає.

"Х-22 жодного разу не застосовувалася по тих районах, які прикриті комплексами Patriot. Тому на сьогодні у нас немає прикладу збиття", - пояснив він.

Жданов нагадав, що Х-22 - це стара радянська ракета, яка розроблялася в 70-х роках для боротьби з авіаносцями США:

Відео дня

"Після скидання з літака вона летить по балістичній траєкторії. Тобто, збивається, як звичайна балістика. Судячи з того, що ми на сьогоднішній день маємо такий багатий досвід - 15 з 15 "Кинджалів" ми збили - то ракета Х-22 не буде проблемою для комплексу Patriot. Вона набагато повільніше і не змінює траєкторію, на відміну від "Кинджала". Як тільки Х-22 потрапить у зону дії Patriot або комплексу SAMP/T, вона буде збита".

При цьому Жданов звернув увагу, що росіяни давно не застосовували Х-22 для ударів по Україні: "Або паливо скінчилося, або з носіями проблема. Не кожен літак може підняти цю ракету".

ЗРК Patriot в Україні - скільки "Кинджалів" збили

Нагадаємо, раніше представник Повітряних сил ЗСУ Юрій Suнат розповів, що з моменту отримання сучасних зразків систем протиповітряної оборони від західних партнерів Україна змогла збивати озброєння окупантів, протидіяти якому раніше не могла. Зокрема, йшлося саме про ракети "Кинджал".

"Зараз ми вже маємо 15 збитих "Кинджалів". Плюс ще десятки збитих балістичних ракет, які летіли на Київ. Patriot себе показав", - завляв він.

Вас також можуть зацікавити новини: