Німецька самохідна артилерійська установка PzH 2000 / Bundeswehr

Серед переліку західного озброєння, яким Україна може посилити свої Збройні Сили, декілька разів фігурувала німецька самохідна артилерійська установка PzH 2000.

Якщо вірити німецьким ЗМІ, мова йшла спочатку про замовлення одразу 100 одиниць у рамках звичайного контракту із виготовленням нових машин. Але такий сценарій був абсолютно неможливим для ЗСУ, бо тоді перші САУ були б виготовлені не раніше другої половини 2024 року.

Тому почалось обговорення процедури, за яким Україна одразу отримує самохідні артустановки зі складу Бундесверу, який вже згодом поповнює свій штат новими машинами.

Але про результат перемовин у публічній площині поки нічого не відомо. Водночас PzH 2000 є доволі цікавою САУ, яка має високі характеристики.

Рекордний постріл PzH 2000

PzH 2000 від Krauss-Maffei Wegmann була розроблена відносно недавно і потрапила у Бундесвер у 1998 році і відверто сказала нове слово у царині артилерії. І за останні 24 роки продовжує бути певним взірцем і еталоном.

Вона виконана у стандартному для НАТО калібрі 155-мм та використовує довгий ствол довжиною 55 калібрів. Таке поєднання зараз визнано класичним та найбільш вдалим і в середньому дає дальність пострілу звичайним снарядом близько 30 км.

Проте у PzH 2000 результати значно кращі. Звичайний снаряд випущений з цієї німецької САУ долає від 30 до 36 км. При використанні спеціальних боєприпасів показник стає ще вищим - 40-47 км для снарядів з покращеною балістикою. А при стрільбі активно-реактивним снарядом - 67 км.

САУ PzH 2000 / Bundeswehr

Постріл на 67 км був зроблений у 2019 році та залишається рекордним для стволів 155 мм/55-калібрів. "Перебити" його на 155-мм калібрі змогли лиш у США через рік, але поціливши зі 58-каліберного ствола на 70 км.

Для розуміння абсолютної переваги над армією РФ: найновіша серійна 152-мм САУ "Мста-С" має дальність стрільби звичайним снарядом до 25 км, активно-реактивним - до 30 км.

Також у PzH 2000 все чудово зі швидкострільністю, яка також близька до рекордної - 10-12 пострілів за хвилину. Це досягається тим, що снаряд подається та досилається автоматично, а заряджаючий вручну докладає заряд. Звісно це потребує великої майстерності та досвіду, але, як кажуть "результат на табло".

Особливості PzH 2000

Така скорострільність та дальність стрільби дає можливість PzH 2000 вкрай ефективно виконувати артилерійський прийом під назвою MRSI (Multiple round simultaneous impact) коли одна гармата робить серію пострілів таким чином, щоб всі снаряди прилетіли в одну ціль одночасно.

Це досягається тим, що кожен снаряд випускається по різним траєкторія та з різною швидкістю. Перший має летіти довше всіх, останній - швидше. Як це працює у відео від Бундесверу:

Практичний результат від такої стрільби для ворога - одна САУ ніби здійснила  залп, для PzH 2000 - до п’яти снарядів. Водночас така стрільба вкрай складна та потребує комп’ютеризованої системи управління вогнем. На німецькій артустановці вона включає навіть радар, який заміряє швидкість кожного снаряду. Все це дозволяє з PzH 2000 вести одночасно швидкий та точний вогонь на величезні дальності.

Також треба зазначити, що ця САУ має гусеничний хід, що в умовах 56-тонної ваги є одним не з багатьох варіантів. З одного боку це забезпечує високу прохідність на полі бою, але знижує оперативну мобільність, у порівнянні із колісним шасі.

Звісно головним залишається питання вартості. Ціна однієї вживаної PzH 2000 становить, орієнтовно, 3,4 млн євро. Принаймні У 2014 році Хорватія за 55 млн євро замовила 16 одиниць із наявних у Бундесвері. Але тоді Німеччина влаштувала певний розпродаж "надлишкового майна", бо вважалось, що їй вистачить 121 одиниця на всю армію.

САУ PzH 2000 / Bundeswehr

Тобто всього в армії Німеччини 121 одиниця PzH 2000 і вважати їх "зайвими" вони навряд чи будуть. А за 100 нових САУ для України, включно із супутніми послугами, компанія Krauss-Maffei Wegmann, нібито, назвала ціну 1,7 млрд євро, або по 17 млн євро за одиницю. 

PzH 2000-характеристики

  • Калібр: 155 мм
  • Довжина ствола: 52 калібру
  • Дальність стрільби: до 47 км (снарядом з поліпшеною балістикою), 67 км (активно-реактивним)
  • Бойова вага: 55,8
  • Довжина разом з гарматою: 11,67 м
  • Ширина: 3,48 м
  • Висота: 3,4 м
  • Максимальна швидкість: 67 км / год

Вас також можуть зацікавити новини: